Reno is waterschapsvakman. Hij gaat elke dag met plezier naar zijn werk. Zijn werk is ook zijn hobby. Buiten in de natuur bezig zijn. Eén van de vele taken van Reno is het onderhouden van vispassages. In ons hele gebied zijn er soms obstakels in het water, zoals bijvoorbeeld een stuw, die nodig zijn om het waterpeil te regelen. Bij de stuw ligt dan een vispassage, zodat de vissen er langs kunnen zwemmen. We stellen Reno drie vragen over deze speciale onderhoudsklus.

Reno aan het werk.

Waarom is dit werk zo mooi?

"Ik ben opgegroeid met de natuur. Mijn vader was veel buiten en met hem ging ik dan op pad. Daar heb ik veel van geleerd. Ik zie gewoon veel en weet dan welk dier er leeft of valt me op welke plant groeit. In de winter zijn de vissen in dieper water. Maar als het voorjaar komt, willen ze paaien. Dan trekken ze naar ondieper water toe. In een vispassage trof ik tot twee keer toe een goudkarper aan. Die leefde eerst bij mensen thuis, maar die waren ‘m – denk ik – zat. Die is dus in de sloot uitgezet en overleeft het. We hebben overlevingsdrang en zo’n vis heeft dat ook. Ik vind het mooi om goed te kijken en veel in de natuur te zijn."

Hoe onderhoud jij een vispassage?

"Sommige vispassages zijn van stortstenen gemaakt, andere weer van houten drempels in een V-vorm. Die van steen onderhoud ik helemaal met de hand. Ik trek een waadpak aan, zodat ikzelf droog blijf. Dan ga ik het water in met een heggenschaar om het teveel aan beplanting weg te halen. Of als verderop is gemaaid, dan pak ik de hark om het maaisel of ander aangespoeld vuil weg te harken en op te ruimen. Dan kunnen de vissen lekker blijven zwemmen. Ik onderhoud ook de waterkant bij de vistrap. Ik laat bijvoorbeeld een boompje staan voor de ijsvogel."

Krijg je wel eens reacties van voorbijgangers?

"Natuurlijk zien mensen me aan het werk. Als ik zo in het water bezig ben, val ik wel op. Zo ontmoette ik een vader met twee kinderen die in het water aan het spelen waren. Hartstikke leuk natuurlijk. Ze legden een dammetje aan van allemaal stenen. Toen legde ik uit waarom we vispassages hebben aangelegd. Het dammetje dat de kinderen maakten, belemmerden de doorgang voor de vissen. De kinderen vonden het hartstikke leuk om het dammetje ook weer op te ruimen. En de vader wist dat allemaal niet en vond het heel interessant. Ooit hoorde ik een toepasselijke spreuk 'Als iemand echt van de natuur houdt, vindt men overal schoonheid'. Je doet veel voor de natuur en ik zie wel dat mensen dat in deze tijd erg waarderen."

Drie vragen aan 

Bij het waterschap werken diverse collega's. Wat doen zij en waar houden zij zich dagelijks mee bezig? We geven een kijkje in de keuken en stellen diverse collega's drie vragen. Deze collega's gingen Reno voor. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Word je enthousiast van het verhaal van Reno? Misschien is een baan bij het waterschap ook wel iets voor jou of iemand uit je netwerk. We zoeken diverse (technische) mensen, de vacatures en meer informatie lees je op onze vacaturepagina.