Wij zijn genomineerd voor de Waterinnovatieprijs Stem op het mooie duurzame onderzoeksproject op de rioolwaterzuivering Hessenpoort in Zwolle. Een technisch verhaal, met veel potentie. Als het werkt, is de stap naar waterstofproductie op rioolwaterzuiveringen in heel Nederland een ‘small step for man’. 

    In een notendop: rioolwaterzuivering Hessenpoort kan de meest energiezuinige rioolwaterzuivering van Nederland worden. Er zijn plannen om een waterstoffabriek te bouwen op het bedrijventerrein Hessenpoort. Dit bedrijf gaat groene waterstof maken uit wind- en zonne-energie. Bij de productie van waterstof komt pure zuurstof vrij als restproduct, afval dus. Wij haken hierop aan als afnemer van deze pure zuurstof voor de beluchting.

    Wat we doen

    Door pure zuurstof in het zuiveringsproces te gebruiken in plaats van buitenlucht, besparen we veel energie, en dus veel kosten. Goed voor de portemonnee én goed voor het milieu! Op de rioolwaterzuivering doen we praktijkonderzoek om de zuurstof (O2) die vrijkomt bij waterstofproductie (H2) te gaan gebruiken voor de zuivering van het rioolwater, vandaar de naam "H2essenpO2rt".

    Wij zijn genomineerd in de categorie 'Klimaatneutraliteit'. Op 2 december wordt de winnaar bekend gemaakt.