Hoogwaterjournaal


Onze eigen waterschappers over 1995 en nu

Hoogwaterjournaal dagboekfilmpjes

Dagboek 9: Anne Ambrosius | Drie jaar oud, maar wat een invloed heeft dit gehad

Anne Ambrosius was tijdens het hoogwater 1995 nog maar drie jaar oud. Toch had deze gebeurtenis tot op de dag van vandaag een enorme invloed op haar leven.

Dagboek 8: Bert Smeets en Thieme Bosman | Dit mag nooit weer gebeuren

Bert Smeets en Thieme Bosman vertellen in dit dagboek over de belangrijke rol van de dijkbewaking door 700 vrijwillige dijkwachten in Limburg. Wat er in 1995 plaatsvond mag immers nooit meer gebeuren!

Dagboek 7: Jacques Mombers |

Jacques Mombers, beheerder van slot Loevestein, vertelt in zijn dagboek hoe slot Loevestein door de eeuwen heen altijd een veilige haven is geweest voor omwonenden tijdens het hoogwater. Zo ook in 1995…

Dagboek 6: Michelle Blom | Waarom moeten we de dijken sterker maken?

Michelle Blom is sinds 2017 de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat. In haar dagboek blikt ze terug op het hoogwater van 1995 maar legt ze ook uit waarom het zo belangrijk is dat we dagelijks werken om onze dijken sterker te maken.

Dagboek 5: De broers Sluiter (Zwolle)

De gebroeders Sluiter uit Zwolle waren in 1995 omringd door het hoge water van de IJssel. Bij hen klotste het nog niet over de drempel. Hun huizen stonden op een terp in de uiterwaarden, maar het water stond wel extreem hoog. Het water liep in de kruipruimte. Ze hebben toch mooie herinneringen aan die tijd.

Dagboek 4: Hetty Klavers | besturen

Hetty Klavers is sinds 2013 dijkgraaf. en lid van het bestuur van de Unie van Waterschappen. In haar dagboek vertelt ze wat er na 1995 is veranderd bij de waterschappen en Rijkswaterstaat om ons land te blijven beschermen tegen het stijgende water.

Dagboek 3: Joop de Bijl | Nederlandse cultuurhistorie

Hoogwater in 1995. Bij Aa en Maas hebben ze bij de dijkversterking oude cultuurelementen bewaard. Joop de Bijl maakte het hoogwater van 1995 van dichtbij mee bij Waterschap Aa en Maas. Hij vertelt waarom we bij dijkverbeteringen ook rekening moeten houden met de Nederlandse cultuurhistorie. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk dan de video.

Dagboek 2: Mariël Nieuwenhuis | nieuwe technieken

Wat is er veel veranderd in de crisiscommunicatie. Mariël Nieuwenhuis is werkzaam als crisiscoördinator. Ze vertelt in dit #hohohoogwaterdagboek wat er allemaal is veranderd na 1995 en hoe nieuwe technieken ervoor kunnen zorgen dat mensen sneller gewaarschuwd kunnen worden bij hoogwater.

Dagboek 1: Sander van Poorten | evacuatie

Dit dagboekfilmpje van #hohohoogwater gaat over de vacuatie in Rijn en IJssel in 1995.Sander van Poorten is dijkspecialist bij waterschap Rijn en IJssel. De evacuatie van 1995 maakte zo’n indruk op hem dat hij besloot bij het waterschap te gaan werken. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk dan deze video!

Journaal #hohohoogwater

Nederland en de strijd tegen het water’, hoe vaak heb je die niet gehoord? Maar als je om je heen kijkt, zie je van die strijd helemaal niet zo veel. Het gevaar van een mogelijke overstroming is namelijk onzichtbaar. Mark van Welzen is vertelt hier meer over in deze video. We zien evacuaties en het hoge water van toe. Ger Smits vertelt over zijn school die ontruimd moest worden moest ontruimen. Silvia Mosterd, omgevingsmanager van Noorderzijlvest  vertelt over de versterkte dijk bij Delfzijl en Jiska Taal, de jeugddijkgraaf, vertelt hoe het jeugdwaterschap de jeugd meer wil vertellen over het belang van waterschappen en daar eventueel te gaan werken.