Met de invoering van Waterschapszorg worden verspreid door ons gehele werkgebied ongeveer 1.200 km watergangen opnieuw ingedeeld in een A, B, of C-categorie. Dit kan een wijziging betekenen voor wie het onderhoud aan een watergang moet uitvoeren. Wij hebben de ambitie om dit in vier jaar tijd in te voeren, van noord naar zuid. In maart 2019 zijn we gestart in het eerste deelgebied Smilde. In 2022 verwachten we te eindigen rond Deventer.

Nieuws

Actueel | Ruinen en omgeving
Enkele inwoners hadden vragen over de hoeveelheid water die stroomt door een sloot langs hun percelen. Want deze hoeveelheid water bepaalt of de watergang belangrijk genoeg is voor het waterschap om zelf te onderhouden. Op basis van deze hoeveelheden (hydrologisch) valt een sloot in de categorie A, B of C. We werden uitgenodigd om bij deze mensen zelf te komen kijken. Van dat aanbod maken we graag gebruik.

Waarom een nieuwe indeling?
Onze taak is water zo goed mogelijk aan- en afvoeren. Door goede aan- en afvoer bedienen wij de functies in een gebied zo goed mogelijk. Steeds vaker zien wij perioden van droogte afgewisseld door intense regenbuien. Water goed afvoeren in natte tijden en aanvoeren in droge perioden wordt daardoor steeds belangrijker. Daarbij is de staat van onderhoud van watergangen cruciaal. Nu en in de toekomst.

Wat houdt dat voor mij in?
Door de nieuwe indeling kan een watergang in een andere categorie terecht komen. Dat kan betekenen dat de perceeleigenaar naast zo’n watergang voortaan verantwoordelijk wordt voor het onderhoud, of omgekeerd, dat wij het onderhoud gaat verzorgen. Uiteraard nemen wij de verantwoordelijkheid om de nieuwe situatie in praktijk te brengen.
Video
We zijn gestart met de invoering van Waterschapszorg in deelgebied Smilde. Zie bovenstaande kaart. Op woensdag 3 april bezochten zo'n 30 personen deze bijeenkomst. In deze video Hans Pereboom - dagelijks bestuurslid - aan het woord.

Wanneer verandert het voor mij?
Van Smilde tot aan Deventer
Met aangrenzende grondeigenaren en pachters gaan wij in gesprek over de wijzigingen. Hierbij willen wij zoveel mogelijk rekening houden met hun wensen. De uiteindelijke definitieve categorie leggen we formeel vast in de legger, waarna we de inrichting van de watergangen indien noodzakelijk aanpassen.

Meer informatie
Contact
Heeft u vragen over de invoering van Waterschapszorg? Mail naar waterschapszorg@wdodelta.nl of bel met omgevingsmanager Wilgert Veldman, te bereiken via 088 – 233 1200.

Nieuwe indeling vastleggen op Legger
Welke watergang in welke categorie valt, legt het waterschap vast op de ‘Legger oppervlaktewaterlichamen’. We wijzigen de legger, nadat we met de aangrenzende grondeigenaren en pachters hebben gesproken over de wijzigingen. Zo hopen we over vier jaar een gelijkwaardige, nieuwe legger te hebben voor ons hele gebied, gebaseerd op de nieuwe criteria.
Een legger bestaat uit kaarten en tabellen met de volgende gegevens:
- de locatie van wateren;
- de eisen waaraan wateren moeten voldoen;
- wie het onderhoud moet uitvoeren.
Vragen en antwoorden
- De schoonmaak laat ik altijd door derden (loonbedrijf) doen en weet dus niet wanneer dat plaatsvindt.
- Wat doen jullie met jullie eigendom?
- Ik ben het er niet mee eens, wat kan ik doen?
- Hoe en wat gaan jullie het straks aanpassen?
- Waarom gaat het belastingtarief niet naar beneden, terwijl ik werk van het waterschap moet overnemen?
- Vanaf wanneer moet ik de watergang onderhouden?
- Hoe moet ik dat straks onderhouden?
- Wat heb ik er aan?
- Wat verandert er voor mij?
- Waarom van noord naar zuid?
- Mag WDODelta zomaar die criteria wijzigen / vaststellen?
- Waarom deze criteria?