Geslaagd feest bij Gemaal A.F. Stroink

Gepubliceerd op 13 mei 2019

Gemaal A.F. Stroink, dat een belangrijke rol speelt in het waterbeheer in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel, bestaat honderd jaar. En daarom vierden afgelopen zaterdag zo'n 500 bezoekers samen met het waterschap een feestje bij het historische gemaal in Vollenhove.

Bezoekers konden genieten van een tal van leerzame en verrassende activiteiten. Zo waren zij onder meer getuige van demonstraties met een ouderwets kanon, dat speciaal voor de gelegenheid van de kade in Blokzijl verplaatst was naar de dijk langs het gemaal.

Rondleidingen door het gemaal

Binnen in het gemaal konden de bezoekers een rondleiding krijgen langs de enorme pompen. Vanuit een stand lieten muskusratbestrijders zien hoe deze knaagdieren graafschade aan oevers en dijken aanrichten en in de werkplaats konden kinderen van dichtbij zien hoe het gemaal werkt.

Tochten op het water

Niet alleen binnen in het gemaal, maar ook buiten waren veel activiteiten voor jong en oud. Men kon een tochtje maken met de politieboot, knutselen met natuur met de Burgemeester van Buiten en luisteren naar straattheatergroep Sjeu uit Vollenhove, die hartstochtelijk liedjes over storm en water zongen.

Tour door het gemaal

Wie met zijn mobieltje de QR-code op de nieuwe informatiepanelen scant, kon meer lezen over de geschiedenis van het gemaal, peilbeheer in het gebied en de verschillende machines en pompen die hierbij een prominente rol spelen. Met deze tour werd het gemaal een waar museum voor bezoekers.

Geslaagd feest

Met ongeveer 500 bezoekers was de Open Dag bij Stroink een geslaagd feest. Ook bij gemaal Veneriete en Mastenbroek was het gezellig druk en wisten volwassenen en kinderen de weg te vinden naar de Olde Mesiene aan de Kamperzeedijk.


foto van de activiteiten bij gemaal Stroink

foto van de activiteiten bij gemaal Stroink

Fotoalbum | Gemaal A.F. Stroink