Stappenplan spreekbeurt

Stap 1: het onderwerp

Kies eerst een onderwerp wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld:

  • wat doet het waterschap?
  • hoe werkt een rioolwaterzuivering,
  • wat zijn stuwen en gemalen,
  • over vies en schoon water,
  • over beken en sprengen of
  • over dijken.

Stap 2: maak een woordweb

Maak een woordweb. In het midden schrijf je je onderwerp, bijvoorbeeld ‘dijken'. Daaromheen schrijf je alle woorden die je maar kunt verzinnen die met dijken te maken hebben. Bijvoorbeeld zo:

woordweb

Nu heb je een overzicht van wat je allemaal zou willen weten en kan vertellen over je onderwerp. Waarschijnlijk kun je deze woorden ook als indeling voor je hoofdstukjes gebruiken.

Stap 3: zoek informatie

Kijk op deze website bij Droppie Water. Zoek daar informatie over je onderwerp.
Kijk ook op http://www.waterschapswijzer.nl/. Daar staat misschien nog meer informatie die je kunt gebruiken. Wil je nog meer weten? Mail of bel dan met de afdeling communicatie van het waterschap met je specifieke vraag. Je kunt natuurlijk ook in de bibliotheek gaan kijken. Let ondertussen op kranten en tijdschriften. Misschien staat er wel iets in over je onderwerp. Leren over water

Stap 4: logisch opschrijven

Gebruik het woordweb om een indeling te maken in hoofdstukken. Schrijf bij elk hoofdstukje in je eigen woorden op wat je hierover weet.
Maak ook een inleiding en een afsluiting. In de inleiding schrijf je op welk onderwerp je hebt gekozen en waarom je dat hebt gedaan. In de afsluiting schrijf je bijvoorbeeld je conclusies.
Bij een spreekbeurt kun je dezelfde volgorde aanhouden. Je schrijft alles uit. Daarna schrijf je je verhaal in steekwoorden op. Dit is je spiekbriefje. En dan ... oefenen maar!

Stap 5: uitproberen

Laat je vader of moeder, tante of oom je werkstuk nog eens lezen. Of oefen je spreekbeurt met iemand. Misschien hebben ze nog goede ideeën hoe het nóg beter kan.

Stap 6: mooi maken

Zorg ook voor mooie plaatjes in je werkstuk of hang een mooie poster op als je je spreekbeurt houdt. Bij je spreekbeurt is het ook altijd leuk om iets te laten zien. Bijvoorbeeld een proefje doen, of een model van iets laten zien.
Maak voor je werkstuk een mooie voorkant. Gebruik een foto of tekening. Zet de titel en je naam erop.

Heel veel succes!!!