Leerkrachten voortgezet onderwijs


jouw waterschap

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs geven wij gastlessen zowel in de klas als op locatie. Denk bijvoorbeeld aan lessen over schoon water, water in de stad of waterveiligheid. Ook hebben we verschillende technasiumopdrachten. Dit zijn opdrachten in combinatie met gastlessen op maat. En leerlingen kunnen bij ons terecht voor een stage. Of wij ontvangen uw leerlingen in ons Waterschapshuis, zodat ze letterlijk even op de stoel van een bestuurder kunnen zitten.

Direct een excursie, gastles of lezing aanvragen?

U kunt een afspraak maken via het aanvraagformulier of via 088-233 1200.

Om alles goed te kunnen regelen, hebben wij uw aanvraag minimaal 4 weken voor de gewenste datum nodig.

Leerlingen onderzoeken microplastics in cosmetica tijdens een workshop

Gastles

Altijd al willen weten wat een waterschap eigenlijk doet? Wij komen graag kosteloos een gastles in uw klas geven. Het doel van de gastles is leerlingen actief kennis te laten maken met de taken van het waterschap en ze bewuster met water en natuur te laten omgaan. De gastles sluit aan op de onderwerpen waterzuivering, waterveiligheid en genieten van water.

Rondleiding

Wilt u met uw leerlingen eens zien hoe het afvalwater uit het riool wordt schoongemaakt? Vraag dan een rondleiding aan op onze rioolwaterzuiveringsinstallatie in Deventer, Steenwijk, Zwolle, Hoogeveen of Meppel. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en is gratis.

Lesprogramma Hoogwater op het schoolplein

Hoe veilig is de omgeving van de school voor overstromingen? Zijn uw leerlingen zich bewust van de risico’s? Het lespakket ‘Hoogwater Water op het schoolplein?' is ontwikkeld om leerlingen bewuster te maken van de overstromingsrisico’s. ‘Hoogwater op het schoolplein?’ is een lesmodule voor 3 havo/vwo die als doel heeft leerlingen bewuster te maken van overstromingsgevaar. Naast inzicht en begrip gaat het erom dat leerlingen in hun eigen leefomgeving op indringende wijze ervaren hoe een overstroming werkt. In de 7 lessen, die gaan over de opeenvolging van gebeurtenissen tijdens een overstroming, wordt afwisselend gebruikgemaakt van zowel virtuele als veldervaringen.

Lespakket Hoogwater op het schoolplein

Excursie

Een gids neemt u en uw leerlingen het gebied in, om actuele projecten te bekijken, of bijzondere locaties zoals de waterkering Kampen-Midden.

Fietsexcursie

In het gebied Ruimte voor de Rivier IJsseldelta kunt u met uw klas kiezen voor een fietsexcusie. De tijdsduur van een fietsexcursie inclusief presentatie is 2 en half uur.

Projectweek

Een projectweek op school over water? Bij het waterschap zijn mogelijkheden voor het invullen van het programma. Bekijk de waterkering Kampen-Midden, bezoek het projectgebied Ruimte voor de Rivier of een gemaal. U kunt een e-mail sturen naar lerenoverwater@wdodelta.nl.

Websites en filmpjes

Aanbod van educatieve producten en websites over water: www.watereducatie.nl

Drie videocolleges van elk een kwartier door Theo Peenstra over
Zwolle aan zee
Nederland en het water
Klimaatverandering

Overzichtelijke website www.waterXplorelab.nl met veel verschillende lessugesties voor water (ook geschikt voor scholen).

Bereken je waterfootprint op WaterFootprint.org Leuke introductie voor een debat over duurzaamheid en watergebruik.

Alles is water is een spel voor onderbouw. Help een Afrikaans dorp aan schoon water door zoveel mogelijk opdrachten goed op te lossen.
Allerlei filmpjes over water staan op www.waterkanaal.nl

WaterXploreLab

Het WaterXploreLab biedt docenten kant-en-klare opdrachten over het thema 'water' om praktisch mee aan de slag te gaan. Kleed je lessen eens aan met een biologisch moment, microscopisch onderzoek of een echt project op een uitvoerlocatie. Watervrees? Is nergens voor nodig! Begin gewoon eens met een Small opdracht. Voor je het weet werk je met je klas vol enthousiasme aan een X Large opdracht: een échte opdracht, op een échte uitvoerlocatie en in samenwerking met een échte opdrachtgever. Meer informatie over de opdrachten vindt u via onderstaande website.

jouw waterschap

Over WaterXploreLab