Leerkrachten basisonderwijs


jouw waterschap

Leren over water

Op verschillende manieren kunt u ons waterschap inzetten als aanvulling of vervanging van uw les over water. Denk aan een gastles bij u in de klas, een rondleiding op een van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties of een excursie naar een gemaal of project in ons beheergebied.

Direct een excursie, gastles of lezing aanvragen?

U kunt een afspraak maken via het aanvraagformulier, via een e-mail naar lerenoverwater@wdodelta.nl of via 088-2331200.

Om alles goed te kunnen regelen, hebben wij uw aanvraag minimaal 4 weken voor de gewenste datum nodig.

Proefjes doen in de klas

Proefjes in de klas

Gastles

Altijd al willen weten wat een waterschap eigenlijk doet? Wij komen graag kosteloos een gastles in uw klas geven. Dat kan bijvoorbeeld gaan over waterveiligheid, over dijken of over het waterverhaal in het algemeen.

  • Duur: afhankelijk van uw wensen, varierend van 50 tot 90 minuten
  • Doel: leerlingen actief kennis te laten maken met de taken van het waterschap en ze bewuster met water en natuur om laten gaan.

Rondleiding

Wilt u met uw leerlingen zien hoe het afvalwater uit het riool wordt schoongemaakt? Dat kan op onze rioolwaterzuiveringsinstallaties in Steenwijk, Hoogeveen, Meppel of Deventer. Een rondleiding is gratis!

  • Aan te vragen vanaf groep 7 van het basisonderwijs.
  • Duur: ongeveer 1,5 uur
  • Groepsgrootte: tot 25 leerlingen per voorlichter

Excursie

Een gids neemt u en uw leerlingen mee om actuele projecten of bijzondere locaties te bekijken. Voor het basisonderwijs bieden wij onderstaande lesprogramma's aan:

Informatie, tips en materiaal voor waterlessen

Website Watereducatie

Docenten kunnen op de website watereducatie.nl snel zoeken in het aanbod van educatieve ‘producten’ over water. Alle producten zijn gesorteerd op inhoud, soort en/of niveau. Variërend van boekjes en digitale programma’s tot buitenactiviteiten: van groep 1 van het basisonderwijs tot het eind van de middelbare school vindt u hier geschikt lesmateriaal.

Website Droppie Water

Droppie heeft ook een website en die is helemaal vernieuwd. Er is nu een duidelijk onderscheid in Droppie thuis (spelletjes en weetjes) en Droppie op school (een digitale lesmodule). De lesmodule, Droppie Water in de klas, is voor groep 3/4, 5/6 en 7/8. Via klikplaten, lesbladen, games en proefjes leren de kinderen van alles over water. Kijk maar eens op www.droppiewater.nl.

Kerndoelen

Onze gastlessen, rondleidingen en excursies gaan over onderwerpen zoals waterveiligheid, klimaatverandering (verdroging en overstroming) en het zuiveren van afvalwater met oog voor milieu en duurzaamheid. Daardoor sluiten onze educatieve programma's aan op kerndoelen 39 en 48 van SLO. Kijk op onderstaande website voor meer informatie.