Viering 100-jarig bestaan Gemaal A.F. Stroink


Gemaal A.F. Stroink

Gemaal A.F. Stroink is een monumentaal pand en een rijksmonument. Dit jaar bestaat het gemaal 100 jaar en staan er leuke (gratis) activiteiten ingepland ter viering van dit jubileum. Luister bijvoorbeeld naar verhalen van onze muskusrattenvangers en loop mee met een rondleiding door het unieke gemaal, bekijk grote graafmachines, knutsel mee met de Burgemeester van Buiten en vaar mee op de politieboot. Verder geven de schutters van Blokzijl drie maal een demonstratie met het hoogwaterkanon en geeft theatergroep Sjeu diverse mini optredens!

Activiteiten voor jong en oud

Tijdens deze dag worden er tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd in bij het gemaal. Wil jij door de geschiedenis van het gemaal lopen met een rondleiding? Meer leren over grote waterbeesten of een virtuele helikoptervlucht maken?

Op zaterdag 11 mei geven wij bij Gemaal A.F. Stroink een echt waterfeest!

Tijd en locatie

Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 11 mei, openen wij de deuren van het monumentale gemaal A.F. Stroink in Vollenhove. Tussen 10:00 en 16:00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in dit Rijksmonument dat het waterpeil regelt in een deel van Noordwest Overijssel. De toegang is gratis. Gemaal A.F. Stroink ligt aan de oude Zuiderzeedijk tussen Vollenhove en Blokzijl.

Tijd: 10:00 uur tot 16:00 uur.
Adres: Weg van Twee Nijenhuizen 16-18 in Vollenhove.

Zaterdag 11 mei a.s.

Het 100-jarige bestaan Gemaal A.F. Stroink

Rondleiding door het gemaal

De aanwezige vrijwilligers geven u met veel plezier uitleg over de pompen, de geschiedenis van het gemaal, peilbeheer in een deel van Noordwest-Overijssel.

Knutselen met de natuur

De kleinere bezoekers kunnen met de Burgemeester van Buiten waterbanen bouwen en knutselen met materialen uit de natuur. Kom langs bij de beleeftuin en werkplaats van de Burgemeester van Buiten en maak je eigen waterschapsboot!

Virtual Reality (VR) ervaren

Vlieg mee over ons waterschapsgebied met de VR-brillen.  Waar blijft al ons vieze afvalwater eigenlijk? En wat  gebeurt er als het waterpeil stijgt? Met deze virtuele reis bezoek je een rioolwaterzuivering, maak je een versteende straat Klimaat Actief en leer je meer over dijkversterking, schoon water en het werk van ons waterschap.

Demonstratie hoogwaterkanon

De Schutterij van Blokzijl laat het hoogwaterkanon weer bulderen en geeft drie keer een schietdemonstratie bij het gemaal. Want hoe werd er vroeger eigenlijk met een hoogwaterkanon geschoten?

De schutterij nodigt alle belangstellenden uit om te komen kijken naar deze unieke demonstratie speciaal voor het 100-jarig bestaan van het gemaal.

Tijden: 11:00 uur, 13:45 uur en 14:45 uur.

Optreden theatergroep Sjeu

Straatzangtheatergroep Sjeu uit Vollenhove verzorgt een muzikaal, theaterprogramma gedurende de dag. Deze warme en enthousiaste groep weet keer op keer publiek te verrassen, te ontroeren of een glimlach op je gezicht te toveren.

De theatergroep Sjeu treedt 3 keer op bij het gemaal en is voor jong en oud een prachtige toevoeging aan het programma van deze zaterdag.

Tijden: 13:30 uur, 14:30 uur en 15:30 uur.

Informatiestands bezoeken

Rondom het gemaal staan tijdens de open dag diverse standjes met informatie opgesteld, over onder andere muskusrattenbestrijding, vismigratie, peilbeheer en meer. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als u een bezoek brengt aan het gemaal bij de verschillende informatiestands.