Leren over water


Leren over water - Twee kinderen staan lachend onder een paraplu
Foto - Educatie

Educatie

We genieten van water, gebruiken veel water, maar moeten tegelijkertijd voldoende doen om onszelf te beschermen tegen water. Het waterschap heeft een belangrijke rol in het beheren van water. Daarover vertellen we graag aan jongere generaties. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met steeds meer water en langere periodes van droogte als gevolg van de klimaatverandering?

Water ontdekken en beleven

Wij bieden een breed scala aan leuke en leerzame lessen voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo, waarin leerlingen ontdekken en beleven. Dat kan op school maar ook in de natuur of bij een andere locatie. De reacties achteraf zijn positief en ons verhaal blijft bij leerlingen hangen.

Foto - evenementen

Evenementen

Door educatie maken we het werk van het waterschap zichtbaar. Wij zijn op verschillende manieren actief en zetten een veelheid aan middelen in. Zoals deelname aan Technasia, het aanbieden van excursies, het houden van open dagen en participatie bij evenementen zoals het jeugdwatercongres en het bevrijdingsfestival.

Aankomende evenementen

Momenteel zijn wij bezig met het samenstellen van de evenementen voor 2020. Via onderstaande link zal binnenkort een overzicht te zien zijn en kun je meer ontdekken over de aankomende evenementen. Staan wij met ons reizende museum in Zwolle? Of kun je ons vinden met de VR-brillen in Meppel?

Leren over water - Een gastles buiten

Gastlessen

Achter water gaat een interessante wereld schuil: hoe zorgen we voor schoon water, hoe beschermen we Nederland tegen te veel water en wat doen we tegen klimaatverandering? In gastlessen in de klas of op locatie vertellen we daarover. Ook hebben we technasiumopdrachten waarbij leerlingen zelf aan de slag gaan met wateruitdagingen.

Aanbod

Wij bieden excursies en gastlessen aan voor scholen in ons waterschapsgebied. Via onderstaande links treft u een overzicht van ons aanbod.

Leren over water - Excursie op de dijk

Excursies

Er is een breed scala aan werkzaamheden waar we u graag over vertellen. Bent u benieuwd hoe we dijken controleren? Ga een keer mee met een dijkwacht. Of loop mee met een muskusrattenvanger. Dan leert u waarom het belangrijk is om deze rattensoort te bestrijden. Op onze excursiekaart vindt u een overzicht van onze excursies per gebied.

Samen op pad

We houden ons bezig met zorgen voor voldoende (schoon) water, bescherming tegen water, duurzaam omgaan met water en vinden het belangrijk dat u kunt genieten van water. Via onderstaande link komt u bij de excursiekaart.

Foto - meisje bezig met spreekbeurt over het waterschap

Spreekbeurt?

Wil je een spreekbeurt geven of een werkstuk maken over het waterschap? Leuk, we helpen je graag! Wil jij weten wat een waterschap doet? Wil je weten wat er gebeurt met jouw poep en plas, als je doorspoelt op de wc? Of wil je misschien weten hoe jij en ik droge voeten houden in het natte Nederland?

Handige websites

Kijk dan op deze pagina, we hebben een aantal interessante websites voor je op een rijtje gezet. Ook geven wij gastlessen in de klas, rondleidingen bij onze rioolwaterzuiveringen of excursies in ons gebied. Jouw juf of meester kan dit aanvragen.

Leren over water - Studeren bij het waterschap

Stagelopen

Vind je de wereld achter het water interessant en draag je graag je steentje bij aan thema's als schoon water, duurzaam omgaan met water en beschermen tegen te veel water? Dan is ons waterschap misschien een mooie stageplek voor jou. We hebben regelmatig stageplekken op diverse afdelingen.

4

Afstuderen

Wil je na je studie iets met water gaan doen of wil je afstuderen bij een maatschappelijke organisatie? Bij ons doe je zinvol onderzoek waarmee we ook echt aan de slag gaan en krijgt jouw talent een kans. Iets voor jou? Laat ons weten waar je interesse naar uitgaat.

Leren over water - Jeugdwaterschap

Jeugdwaterschap

Het Nationale Jeugdwaterschap is een groep jongeren van 13 tot 18 jaar die de verschillende waterschappen vertegenwoordigt. Benieuwd hoe de jongeren zich inzetten en waar ze geweest zijn? Kijk dan op de website van Jeugdwaterschap.

Ons team

Het team staat voor u klaar. Ons educatieteam beantwoordt graag uw vragen of helpt u met het organiseren van een gastles:

  • Annemieke Teurlinckx
  • Klazina Voorderhake de Keizer
  • Demi de Kleine
Foto - Kinderen ontdekken beestjes in het water

Meer leren?

Waterschap Drents Overijsselse Delta zorgt voor veilig wonen met water, voor voldoende water voor boeren en bedrijven en voor schoon water in de stad en de natuur. Hierbij werken we met de volgende thema’s:

Via onderstaande link kun je meer leren over ons waterschap.