De Week van Ons Water


banner week van ons water 2
Nederland waterland

We hebben veel kennis opgebouwd over hoe we onszelf kunnen beschermen tegen water.

Kennis waar ze in het buitenland jaloers op zijn en waarom we regelmatig worden gevraagd mee te denken. Het waterschap speelt een belangrijke rol in het vergaren van kennis, de bescherming tegen water en zorgen voor schoon water.

Tijdens de Week van Ons Water leer je er alles over.

Schoon-water
(Geniet van) schoon water

Het waterschap zorgt ervoor dat het water dat jij door de wc spoelt gezuiverd wordt en controleert zwemwater bij jou in de buurt. Leer alles over (genieten van) schoon water tijdens de Week van Ons Water.

Te veel water
(Help!) te veel water

Wat moet je doen als het misgaat en tijdens een harde regenbui de straat blank staat of een dijk doorbreekt? Daar zijn we goed op voorbereid. Er zijn 24 uur per dag mensen beschikbaar die weten wat ze moeten doen als dat gebeurt. Leer tijdens de Week van Ons Water wat je zelf kunt doen en hoe een calamiteitenorganisatie werkt.

Voldoende water
Droog in Nederland, kan dat?

Waterschappen doen er veel aan om droogte zoveel mogelijk te voorkomen. Het zorgt namelijk niet alleen voor problemen in de landbouw en bij boeren. Droogte kan ook grondverzakkingen veroorzaken. Een serieuze zaak dus. In de Week van Ons Water leer je hoe waterschappen ervoor proberen te zorgen dat er altijd voldoende water is.

Evenement

Leer ons water kennen
jouw waterschap

Waterfeest op de rioolwaterzuivering Meppel

Bezoek de rioolwaterzuivering op 20 oktober

Zaterdag 20 oktober tussen 10.00 - 15.00 uur houden we een open dag op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Meppel. Dit waterfeestje is vanwege Oktobermaand Kindermaand en de Week van ons water. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom.

Waar gaat al dat vieze water heen?

WC doortrekken, wasje draaien, onder de douche…. Waar gaat dat al dat vieze water eigenlijk heen en hoe wordt het schoongemaakt? En wat mag er nu wel en niet het riool in? Tijdens de open dag wordt hier meer over verteld. Voor de jonge bezoekers zijn er rondleidingen, kunnen zij met Virtual Reality brillen zien wat er gebeurd als het water te hoog komt en is er een gezellige knutselhoek.

Tijdens deze rondleiding wordt uitgelegd hoe het waterschap afvalwater schoonmaakt voordat het weer terugstroomt naar de natuur.

jouw waterschap
Header kid

Water water water

Kom een kijkje nemen en leer.

We geven door het jaar heen leuke interactieve gastlessen waarin we uitleggen wat het waterschap doet, waarom (schoon) water belangrijk is, wat we doen om Nederland te beschermen tegen water, hoe we met klimaatverandering omgaan en wat je daar zelf aan kunt doen.

Waterthema's

Schoon water, heel normaal?

Schoon water, heel normaal?

Dorst? Neem een glaasje kraanwater. Oververhit? Dan spring je toch in een meer of plas? Hartstikke normaal in Nederland, omdat ons water super schoon én gezond is. Toch is het bijzonder, want schoon water krijg je niet vanzelf. Daar wordt hard aan gewerkt, onder andere door het waterschap.

Waarom schoon water?

Er komt drinkwater uit de kraan, je kunt vissen in de vijver, in de zomer neem je een frisse duik in een meer en insecten, vissen en eenden overleven in ons water. Allemaal dingen waar je schoon water voor nodig hebt. Schoonmaken en schoon houden van het water gaat niet vanzelf. Waar blijft het water dat jij door de wc spoelt? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven? Dat ontdek je tijdens de Week van Ons Water.

Plons erin!

Op 1 mei start het buitenzwemseizoen. Op maar liefst 700 plekken in Nederland kun je een meer of plas induiken. Ons zwemwater wordt gecontroleerd door het waterschap. Is het schoon en gezond genoeg om in te plonsen? Niemand wil rare uitslag of ziek worden van vervuild water. Het waterschap controleert bijvoorbeeld op blauwalgen. Ze groeien als het lang droog en warm is geweest en je kunt er ziek van worden. Benieuwd waar je bij jou in de buurt veilig kunt zwemmen? Check vanaf 1 mei onswater.nl. Daar vind je ook meer over hoe we het zwemwater controleren.

Voldoende water? Niet altijd

Niet altijd voldoende water

Nederland is afhankelijk van voldoende water van de juiste kwaliteit. Ieder jaar is er sprake van een watertekort, maar meestal is dat niet problematisch. Soms wel. Zoals tijdens de extreem droge zomer van 1976 met veel schade in de landbouw en vele bosbranden. In 2003 ontstond er een tekort aan koelwater door de warme zomer.

Hoe ontstaat een watertekort?

Bij watertekort gaat het om zoet water. Zoet water komt via neerslag en via de Vecht en de IJssel/Rijn. Als er weinig neerslag valt dan stroomt er minder water naar ons gebied. Daarnaast is het in de zomer warmer waardoor het water sneller verdampt en we dus minder water overhouden. Het gebruik van water neemt alleen maar toe, daardoor ontstaat er op een gegeven moment een tekort.

Te veel water, ben jij voorbereid?

Ben jij voorbereid op te veel water?

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt. Langzaam maar zeker. Er komt steeds meer water via de rivieren Nederland binnen, soms onverwacht en in hele grote hoeveelheden. Dat moeten onze dijken maar aankunnen. Daar zorgt onder andere het waterschap voor.

Extreme buien komen steeds vaker voor. De buien die het KNMI voor 2050 voorspelde, vallen nu al. Hoosbuien worden een probleem als het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Water in de stad kan bijvoorbeeld niet weg door het asfalt en betegelde tuinen. De riolen kunnen de hoosbuien soms niet aan. Daardoor staat de straat blank of komt het water misschien zelfs het huis binnen.

Soms is het juist een lange tijd heel droog. Waterbeheerders moeten het grondwater op peil zien te houden, anders droogt de grond uit en daalt de bodem. Kortom, de natuur is grillig en de balans houden is belangrijk.

Droge voeten houden is hard werken

De waterbeheerders werken dag in dag uit heel hard aan ons waterbeheer. Daar is Nederland goed in. Voor ons is het heel gewoon dat we in zo’n laaggelegen land kunnen leven en werken, maar... zo vanzelfsprekend is het niet. We kunnen veel, maar garanderen dat je altijd droge voeten houdt, kunnen we niet. Wat zou je doen als het misgaat? Hoe goed voorbereid ben jíj?

Weet wat je moet doen als het toch misgaat. Kijk op onswater.nl, vul je postcode in en vind bij welke organisatie je moet zijn. Je kunt daar ook vragen stellen en klachten melden.

Waar kun je naartoe als het water te hoog komt

Waar moet je naartoe als het water te hoog komt

Duik er dieper in!

Hier vind je meer informatie:

(De Week van) Ons Water in beeld

Bootjes op het water
Genieten van schoon water
Kinderen spelen met water
Man tegen de wind in
Plezier op het water
Water op de camping
Werken aan dijkversterking

Initiatiefnemers

ow_logo_project_lichtblauw_rgb

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en aan te geven wat mensen zelf kunnen doen om hun voeten droog te houden en het water schoon. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!