Week van ons Water | 1 t/m 12 mei


Duik in de Week van Ons Water!

Werk aan ons water is nooit af. Elke dag wordt hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor schoon en voldoende water. Van 1 tot en met 12 mei is de nationale Week van Ons Water. Tijdens deze Week van Ons Water vieren we het waterbeheer in Nederland.

Activiteiten voor jong en oud

Tijdens deze 'waterweek' worden er tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd in ons watergebied. Wil jij spelen met water bij de Klimaattafel, meer leren over grote waterbeesten of een virtuele helikoptervlucht maken? Tijdens de Week van Ons Water geven wij op verschillende locaties een echt waterfeest!

Waarom deze week?

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, waterbedrijven en watermusea om via publieksactiviteiten mensen bewuster te maken van het waterbeheer in Nederland.

Zaterdag 11 mei a.s.

Het 100-jarige bestaan Gemaal A.F. Stroink

Viering 100-jarige bestaan...

Gemaal A.F. Stroink is een monumentaal pand en een rijksmonument. Dit jaar bestaat Gemaal A.F. Stroink 100 jaar en staan leuke activiteiten ingepland ter viering van dit jubileum. Luister naar verhalen van onze muskusrattenvangers, bekijk grote graafmachines, vaar mee op de politieboot of loop mee met de rondleiding door het unieke gemaal.

...van Gemaal A.F. Stroink.

De kleinere bezoekers kunnen met de Burgemeester van Buiten waterbanen bouwen en knutselen met materialen uit de natuur. Straatzangtheatergroep Sjeu uit Vollenhove verzorgt een muzikaal, theaterprogramma gedurende de dag. Voor jong en oud dus een prachtig uitje op zaterdag!

Tijd en locatie

Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 11 mei, openen wij de deuren van het monumentale gemaal A.F. Stroink in Vollenhove. Tussen 10:00 en 16:00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in dit Rijksmonument dat het waterpeil regelt in een deel van Noordwest Overijssel. De toegang is gratis. Gemaal A.F. Stroink ligt aan de oude Zuiderzeedijk tussen Vollenhove en Blokzijl.

Tijd: Van 10:00 tot 16:00 uur.
Adres: Weg van Twee Nijenhuizen 16 - 18 in Vollenhove.

Zaterdag 11 mei a.s.

Open Dag gemaal Mastenbroek

Bezoek gemaal Mastenbroek...

In Genemuiden kunnen bezoekers een prachtige reis maken door de geschiedenis van het waterbeheer. Geïnteresseerden zijn welkom bij het oude stoomgemaal Mastenbroek en via een loopbrug kunnen bezoekers ook een kijkje nemen bij het nog werkende gemaal Veneriete. Het stoomgemaal bezit nog een originele stoommachine van Nederlands fabricaat uit 1856. De stoomtechniek van vroeger is zowel voor kinderen als volwassenen een boeiende bezienswaardigheid.

...en gemaal Veneriete!

Het gemaal Veneriete dateert uit 1961 en zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de polder Mastenbroek droge voeten houdt. De aanwezige vrijwilligers geven u met veel plezier uitleg over de stoomketel, stoommachine, het drijfwerk, het elektrische gemaal Veneriete en het uitslaan van water uit de polder Mastenbroek.

Tijd en locatie

Het bezoekerscentrum met zijn verrassende ligging en vormgeving is een rustpunt voor de bezoeker waar men in de koffiehoek onder het genot van een kop koffie, thee of frisdrank kan genieten van het unieke uitzicht over de aanliggende kolk en de polder Mastenbroek. De toegang is gratis.

Tijd: Van 10:00 tot 16:00.
Adres: Stoomgemaal Mastenbroek (d’Olde Mesiene), Kamperzeedijk 7 in Genemuiden.

Onze waterthema's

Week van Ons Water

De Week van Ons Water wordt twee keer per jaar georganiseerd. De themaweek is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, Vewin, het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Het volledige programma staat op www.weekvanonswater.nl