Leren over water


Excursies voor basisscholen
Waterlessen en beleven

In interactieve gastlessen leggen we uit wat het waterschap doet, waarom (schoon) water belangrijk is, wat we doen om Nederland te beschermen tegen water, hoe we met klimaatverandering omgaan en wat je daar zelf aan kunt doen.

Excursies voor middelbare scholen
Gastlessen voor voortgezet onderwijs

Achter water gaat een interessante wereld schuil: hoe zorgen we voor voldoende (schoon) water, hoe beschermen we Nederland tegen te veel water en wat doen we tegen klimaatverandering? In gastlessen in de klas of op locatie vertellen we daarover. Ook hebben we diverse technasiumopdrachten waarbij leerlingen zelf aan de slag gaan met wateruitdagingen.

Stagelopen bij het waterschap
Stagelopen bij het waterschap

Een stage- of afstudeerplek in een dynamische en innovatieve omgeving? Dan zit je bij het waterschap goed. Een greep uit de thema's waar we ons mee bezig houden: zorgen voor voldoende (schoon) water, Nederland beschermen tegen steeds meer water, maar ook langere periodes van droogte en omgaan met een veranderend klimaat.

Jeugdwaterschap
Jeugdwaterschappen

In de jeugdwaterschappen denken en kijken jongeren van 13 t/m 18 jaar mee met het werk van het waterschap. Innovatieve ideeën en oplossingen zijn nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Jongeren kunnen daar een grote bijdrage aan leveren. De jeugdwaterschappen houden zich daarom bezig met diverse waterthema's.

Evenementen

Wij doen regelmatig mee met evenementen in ons waterschapsgebied. Houd deze pagina in de gaten voor de actuele evenementen bij jou in de buurt!

Leer de wereld achter het water kennen

Gastlessen het onderwijs

IMG_2286

We genieten van water, gebruiken veel water, maar moeten tegelijkertijd voldoende doen om onszelf te beschermen tegen water. Het waterschap heeft een belangrijke rol in het beheren van water. Daarover vertellen we graag aan jongere generaties. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met steeds meer water en langere periodes van droogte als gevolg van de klimaatverandering?

Water ontdekken en beleven

Wij bieden een breed scala aan leuke en leerzame lessen voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo, waarin leerlingen ontdekken en beleven. Dat kan op school maar ook in de natuur of bij een andere locatie. De reacties achteraf zijn positief en ons verhaal blijft bij leerlingen hangen.

Excursies

waterbeestjes rianne met schepnetje en kind

We houden ons bezig met zorgen voor voldoende (schoon) water, bescherming tegen water, duurzaam omgaan met water en vinden het belangrijk dat u kunt genieten van water.

Een breed scala aan werkzaamheden waar we u graag over vertellen. Bent u benieuwd hoe we dijken controleren? Ga een keer mee met een dijkwacht. Of loop mee met een muskusrattenvanger. Dan leert u waarom het belangrijk is om deze rattensoort te bestrijden. Op onze excursiekaart vindt u een overzicht van onze excursies per gebied.

Geen rondleidingen bij RWZI Zwolle

Voorlopig is het niet mogelijk met een rondleiding op de rioolwaterzuivering in Zwolle mee te gaan. I.v.m. bouwwerkzaamheden en de bijbehorende veiligheid is deze locatie momenteel niet geschikt voor rondleidingen en excursies.

Leerlingen & studenten

Het waterschap op school

Het waterschap op school

Wil je een spreekbeurt geven of een werkstuk maken over het waterschap? Leuk, we helpen je graag! We hebben informatie voor je werkstuk, spreekbeurt of (technasium)opdracht.

Studeren bij het waterschap

Stagelopen

Vind je de wereld achter het water interessant en draag je graag je steentje bij aan thema's als schoon water, duurzaam omgaan met water en beschermen tegen te veel water? Dan is ons waterschap misschien een mooie stageplek voor jou. We hebben regelmatig stageplekken op diverse afdelingen.

Informeer naar de mogelijkheden

Afstuderen

Wil je na je studie iets met water gaan doen of wil je afstuderen bij een maatschappelijke organisatie? Bij ons doe je zinvol onderzoek waarmee we ook echt aan de slag gaan.

We gaan graag met je in gesprek

Jeugdwaterschap

Wat doet het jeugdwaterschap?

Het Nationale Jeugdwaterschap is een groep jongeren van 13 tot 18 jaar die de verschillende waterschappen vertegenwoordigt. Anna Spijkervet uit Wanneperveen is sinds 1 januari 2017 jeugdbestuurder van Drents Overijsselse Delta. Voor een periode van twee jaar denkt zij mee over het bereiken en betrekken van jongeren en zit ze in het landelijke Jeugdwaterschap. Benieuwd hoe de jongeren zich inzetten en waar ze geweest zijn? Kijk dan op de website van Jeugdwaterschap.

jouw waterschap

Anna Spijkervet: Voormalig WDODelta-jeugdbestuurder & jeugddijkgraaf

Bio Anna Spijkervet

Op 9 juli 2019 wordt afscheid van Anna tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur. We zoeken nog een opvolger. Ken je iemand die tussen de 14 en 16 jaar is en het leuk lijkt mee te praten in de waterwereld? Reageer dan via lerenoverwater@wdodelta.nl

Jeugddijkgraaf

Anna was jeugddijkgraaf van Nederland. De jeugddijkgraaf vertegenwoordigt het jeugdwaterschap en zet zich in om het waterbewustzijn onder jongeren te vergroten en het werk van waterschappen bekender te maken onder jongeren. Door bijvoorbeeld presentaties te geven op scholen, te spreken met de deltacommissaris en Waterschap Drents Overijsselse Delta te adviseren over onder andere educatie.

"Naast dat ik water heel leuk vind, ben ik me er ook van bewust dat water heel belangrijk is, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk kan zijn. Tegen dat gevaar zijn we dankzij het waterschap goed beschermd. Zo goed zelfs dat veel Nederlanders zich niet eens bewust zijn van dit gevaar. En al helemaal niet dat er dagelijks zo veel wordt gedaan om ons land te beschermen. Dit is iets waarin ik verandering wil brengen."

Educatie in beeld

Gastles op basisschool
Gastles middelbare school
Excursie op locatie
Wat betekent schoon water?
Vissen in schoon water
Klimaatspeurtocht
Klas op excursie
Kinderen maken kennis met het waterschap

Jeugdwaterschap in beeld

Jeugdwaterschap in de bus
Jeugdwaterschap in beeld
Jeugdwaterschap WDODelta
Jeugdwaterschap aan de slag
Jeugdwaterschap op excursie
Lid jeugdwaterschap
Jeugdbestuurder Anna Spijkervet
Uitleg aan jeugdwaterschap
Jeugdwaterschap op de dijk
Bijeenkomst JWB