Kruithuisje

Onder aan de oude Zeedijk in Blankenham staat het Kruithuisje. Het Kruithuisje diende vroeger als kruitopslagruimte voor het kanon dat bovenop de oude zeedijk staat.

Vroeger werd het zogenaamde hoogwaterkanon afgeschoten als het wassende water van de Zuiderzee de dijken bedreigde. Zo werden de bewoners van het achterland tijdig gewaarschuwd voor hoogwater en konden ze waakzaam zijn. Wanneer er twee schoten klonken dreigde de dijk door te breken.

Vroeger stonden er twee kanonnen, tegenwoordig staat er nog maar één. Het tweede kanon is te vinden bij een museum waar vroeger het eiland Schokland was.

In 1991 werd het kruithuisje herbouwd omdat het originele huisje door één van de vele dijkdoorbraken was vernield. Het Kruithuisje is herbouwd volgens originele bouwtekeningen.

U kunt een bezoek aan het Kruithuisje brengen van 1 april tot en met 1 oktober. In het Kruithuisje zijn stormlampen, een kruitvat, kruitzakje en andere attributen te zien die herinneren aan de overstroming van 1825.


Openingstijden

Wintertijd: periode oktober t/m april donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur
Zomertijd: periode mei t/m september donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17:00 uur (op een mooie zomerse dag tot 22:00 uur open)

Kruithuisje