We zoeken vroegtijdig en actief de samenwerking op met partners.
Het doel is hun innovatieve krachten te bundelen met die van ons en zo de ambitie om te zetten in acties.
We dagen u uit! Kennis en ideeën zijn meer dan welkom.
We zoeken vroegtijdig en actief de samenwerking op met partners.
Het doel is hun innovatieve krachten te bundelen met die van ons en zo de ambitie om te zetten in acties.
We dagen u uit! Kennis en ideeën zijn meer dan welkom.
Door duurzaam werken te verankeren in al onze taken, verkleinen we onze CO2-footprint. Daarmee leveren we een bijdrage aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Niet alleen omdat het kan, maar omdat het moet.
Dag in dag uit werken we aan een duurzaam en schoon watersysteem, rekening houdend met klimaatontwikkeling en ecologie. Daar past ook een duurzame bedrijfsvoering bij. We brengen ons energieverbruik omlaag, winnen zoveel mogelijk energie terug uit het afvalwater, reduceren de milieubelasting van onze activiteiten en kopen materialen duurzaam in.
We zetten in op diverse sporen:
We letten op het rendement van een maatregel. Kostenneutraliteit is daarbij belangrijk. Maar ook maatregelen die niet kostenneutraal zijn, maar wel veel extra duurzaamheid of maatschappelijke meerwaarde opleveren, verdienen een evenwichtige afweging op sociale, milieu- en economische belangen.
Het waterschap ontplooit initiatieven om energie-neutraal te worden. We gebruiken zon en wind, maar ook waterkracht. We voeren verkennende gesprekken met verschillende gemeenten en andere partijen. We bekijken de mogelijkheid om wind en/of zon in te zetten als energiebron.
Waterschappen zetten nog meer in op duurzame energieopwekking zoals biogas, windenergie, zonne-energie en waterkracht. Ze streven ernaar binnen afzienbare tijd energieneutraal te worden. Dat staat in de Green Deal Energie die de waterschappen en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) met het rijk hebben getekend.
We inventariseren de mogelijkheden van ‘natuur op het terrein van de rioolwaterzuiveringen'. Denk bijvoorbeeld aan bloemenweides, groen op daken, vogel- en insectenhotels. Niet alleen fraai om te zien, maar ook zeer groen en duurzaam. We bekijken vooral de mogelijkheden op zuiveringen waar regelmatig bezoekers komen.
Bewoners kunnen zelf investeren in het verkleinen van mogelijke overstromingsschade. Door waterbestendig te bouwen, vergroten ze de basisbescherming die regionale waterkeringen bieden. Gemeenten, provincie en waterschap ondersteunen bewoners graag bij hun initiatieven.
Het waterschap maait waar nodig waterbodems en oevers van sloten, weteringen en kanalen. Dit doen we voor een goede aan- en afvoer van water. Het maaisel kunnen we verwaarden, we willen er duurzaam mee omgaan. We nemen deel in projecten en onderzoeken of er nóg meer mogelijkheden zijn dan nu benut wordt.
Dit is een samenwerkingsverband om biomassa - die vrijkomt bij maaien, snoeien en kappen - te benutten als waardevolle grondstof en zo bij te dragen aan de circulaire economie. In de Alliantie hebben meerdere partners zitting, waaronder terreinbeheerders, decentrale overheden, bedrijven en kennisinstituten.
Door aan te sluiten bij landelijke initiatieven en onderzoeken, ontwikkelen en delen waterschappen kennis en ervaringen over het terugwinnen van grondstoffen en energie. Dit betreft onder andere de terugwinning van fosfaat en alginaat. Ook ondersteunt het waterschap de landelijke behoefte aan kennisontwikkeling over het broeikasgas N2O. We verkennen bovendien samen de mogelijkheden om maatregelen te nemen broeikasgassen terug te dringen.
Het bestaande systeem van grondstoffen winnen, produceren, consumeren en afdanken - de lineaire economie - is eindig en niet duurzaam. Het waterschap wil bijdragen aan een circulaire economie, waarin afgedankte materialen en producten als grondstoffen in de kringloop blijven. De rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) kunnen een grote rol spelen in de overgang naar een circulaire economie. Denken in kringlopen moet gemeengoed worden.
Uw waterschap leunt niet achterover. We zijn juist actief aan de slag met ‘klimaatproof bebouwd gebied’. Waar kelders niet onderlopen, de hitte binnen de perken blijft en we slim omgaan met groen en water in steden en dorpen.
Dat is nodig, want klimaatverandering is een serieuze bedreiging. We zetten deze bedreiging om in aantrekkelijke oplossingen en geven ook subsidie op goede initiatieven.
Wij vertellen u graag meer.
Stuur vooraf een mail met uw vragen via info@wdodelta.nl