Bewustwording vergroten
Inleiding
Bewustwording vormt het begin van begrijpen. Begrijpen waarom goed waterbeheer belangrijk is, wat er gebeurt als het een keer mis gaat en wat de kosten van waterbeheer zijn. Begrip en inzicht hierin zorgt voor draagvlak voor het werk van het waterschap en de belastingheffing. Maar het zorgt ook voor enthousiasme om bij het waterschap te gaan werken of om samen te werken. Daarom vinden wij het belangrijk het bewustzijn over water en het waterschap te vergroten.
Aanpak
Verder met het OESO-rapport
Verder met het OESO-rapport
In 2014 is het OESO-rapport ‘Water Governance in the Netherlands: Fit for the Future?' verschenen. Het Nederlands waterbeheer wordt in het rapport tot een rolmodel verheven en beoordeeld met het cijfer 8,5. Aanbevelingen zijn gericht op meer bewustwording in de maatschappij over het waterbeheer in Nederland. Veel Nederlanders zijn zich namelijk niet bewust van de risico’s van watertekorten of overstromingen. Ook weten ze nauwelijks wat er komt kijken bij de afvoer en verwerking van afvalwater en neerslag. Mensen ervaren dit nu als vanzelfsprekend. En ze weten niet meer hoe te handelen bij watertekort of een overstroming. Door het vergroten van het bewustzijn over het waterbeheer neemt ook de betrokkenheid toe en daarmee het inzicht in de eigen handelingsruimte.
Algemene bewustwording
Algemene bewustwording
Het waterschap vindt extra aandacht voor algemene bewustwording van goed waterbeheer belangrijk en werkt daarvoor een samenhangende communicatiestrategie uit. Daarbij zoeken we onder andere afstemming met landelijke campagnes en gemeentelijke voorlichting. Op landelijk niveau stimuleren we dat 'watermanagement' een vast onderdeel wordt van het onderwijspakket in het basis- en voortgezet onderwijs.
Projecten en programma’s
Projecten en programma’s
Waterschappen blijven intensief communiceren over hun werk en doen dit vooral rond concrete projecten. Inwoners zijn daarin het meest geïnteresseerd. We investeren de komende jaren veel in waterveiligheid en het voorkomen van wateroverlast en droogte. Dit is een goede aanleiding om met onze inwoners en collega-organisaties in gesprek te gaan over de vraag wat zij nodig hebben om zich op eventuele risico’s voor te kunnen bereiden en waarop wij onze communicatiestrategie af kunnen stemmen.