Samen met alle waterschappen roepen wij alle Waterbazen van Nederland op om mee te helpen zwerfafval te rapen op en rond het water voor World Cleanup Day. Door te ‘Scheppen voor schoon water’ draag je bij aan het terugdringen van zwerfafval en hou je het water schoon. Doe je ook mee?

Landelijke actie

Vanuit de Unie van Waterschappen is er een landelijke actie voor Waterbazen die meehelpen opruimen. Om aan deze actie mee te doen download je de gratis app Litteratie: (Google playstore / Apple appstore) en gebruik je de code WATERBAZEN (uitgebreide instructie). Ga wandelen langs het water -of ga varen- en ruim onderweg zwerfafval op. Registreer je vangst in de app en draag zo bij aan het oplossen van het zwerfafvalprobleem. Onder de app-gebruikers worden een aantal mooie prijzen verloot.

Zwerfafval

Je opbrengst telt mee voor het wereldwijde resultaat van World Cleanup Day; de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar! Door het zwerfafval te registreren via de app Litterati help je mee in kaart te brengen waar probleemgebieden zijn en welke soorten en merken afval het meest voorkomen. Zo krijgt de Plastic Soup Foundation meer inzicht in het probleem en hoe we dat in de toekomst beter kunnen aanpakken.

Lokale initiatieven

Op verschillende plaatsen kun je meedoen. Voor opruimacties bij jou in de buurt, precieze locatie en tijden, kijk op: mooi-schoon.nl/ Je kunt natuurlijk ook op andere plekken meedoen: kies een mooie route uit, trek je wandelschoenen aan en neem een plasticzak mee om het zwerfvuil dat je onderweg tegenkomt op te ruimen. Terwijl je van je wandeling geniet draag je ook je steentje bij aan schoon water. 

Tot slot: vergeet niet een selfie met je vangst te plaatsen met de hashtags #WatEenWaterbaas en #ScheppenVoorSchoonWater.