We kregen de afgelopen tijd verschillende inhoudelijke vragen over de versterking van de Stenendijk en het vervangen van de wegverharding. Hieronder leest u de vragen en antwoorden.

De wegverharding komt maximaal 15 cm hoger te liggen dan de huidige asfaltverharding. Wat doet dat visueel met de dijk, komt de verharding daarmee op sommige stukken niet boven (of op gelijke hoogte met) de bovenkant van de Stenenmuur te liggen? 

Deze 15 cm geldt enkel voor een zonk (kuil) in de weg, halverwege de Stenendijk. Voor het overgrote deel van de dijk blijft de weghoogte min of meer gelijk of komt deze enkele centimeters hoger te liggen. De weg komt in ieder geval niet boven de rollaag van de muur uit, het hoogteverschil tussen de bovenkant van de muur en weg zal dus her en der wel iets kleiner worden. 

In de stukken zoals die ter inzage lagen ontbreekt de aandacht voor de veiligheid van de fietsende scholieren, die heel veel gebruik maken van de Stenendijk. Is dit goed geborgd? 

We treffen inderdaad geen specifieke maatregelen voor scholieren, want alle voetgangers en fietsers moeten het werk veilig kunnen passeren. Dat geldt dus ook voor de scholieren die er langs komen. Op basis van de ervaringen die we nu opdoen tijdens de restauratie, bepalen we nog hoe we de veiligheid tijdens de dijkversterking (vanaf juli 2022) kunnen garanderen op de dijk. Bijvoorbeeld door het wel of niet tijdelijk omleiden van het fiets- en wandelverkeer tijdens werkzaamheden.