De Week van Ons Water


Duik in de week van ons water
Nieuwsgierig naar ons water?
Beleef ons water

Actualiteit

0175_tdf-20120104_10%20A2%20Tineke%20DijkstraKijk eens om je heen: sloten, kanalen, meren, rivieren en zee. En regen natuurlijk. Nederland is een waterland. Goed beschermd tegen al dat water, maar wel kwetsbaar. Zestig procent van Nederland kan overstromen vanuit zee of de grote rivieren. Overstromingen komen niet vaak voor, maar als het gebeurt zijn de gevolgen enorm. Zijn we daarop voorbereid?

Ook regent het vaker heel hard. De zomer van 2017 was de warmste én natste zomer sinds tijden. Op sommige dagen viel er zelfs 90 mm water uit de lucht. Dat zijn negen emmers regenwater per vierkante meter, meer dan er gemiddeld in een maand naar beneden valt. De riolen kunnen de hoosbuien soms niet aan. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade. Wat doen wij hier aan? En wat kun jij doen?

Week van Ons Water voorjaar 2018: 5 t/m 13 mei 2018

Week van Ons Water najaar 2018: 17 t/m 24 oktober 2018

* alle data onder voorbehoud

Initiatiefnemers

083-16440_ONSWATER_KEYVIS%20VOORJAAR%202017_210x297De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en aan te geven wat mensen zelf kunnen doen om hun voeten droog te houden en het water schoon. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!

Waterveiligheid, wat als het water je teveel wordt?

Campagnebeeld najaar 2017Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt. Langzaam maar zeker, al zie je het niet. Er komt meer water via de rivieren Nederland binnen, soms onverwacht en in hele grote hoeveelheden. Dat moeten onze dijken maar aankunnen.

Extreme buien komen steeds vaker voor. De buien die het KNMI voor 2050 had voorspeld, vallen nu al. Hoosbuien worden pas een probleem wanneer het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Water in de stad kan bijvoorbeeld niet weg door het asfalt en betegelde tuinen. De riolen kunnen de hoosbuien soms niet aan. Dus ontstaat wateroverlast in en om het huis.

Soms is het juist een lange tijd heel droog. Waterbeheerders moeten het grondwater op peil zien te houden, want anders droogt de grond uit en daalt de bodem. Kortom, de natuur is grillig.

Droge voeten houden is hard werken

De waterbeheerders werken dag in dag uit heel hard aan ons waterbeheer. Daar is Nederland goed en slim in. Voor ons is het heel gewoon dat we in zo’n laaggelegen land kunnen leven en werken, maar... zo vanzelfsprekend is het niet. We kunnen veel, maar niet alles. Wat doe jij als al dat water je teveel wordt? Wat zou jíj doen als het misgaat? Hoe goed voorbereid ben jíj?

Wie doet wat?

Wie beschermt ons tegen overstromingen? Wie houdt ons water schoon en op peil? Bij wie moet je zijn bij wateroverlast in en om het huis? Kijk op onswater.nl. Vul je postcode in en je vindt de organisatie die je moet hebben: het waterschap, de provincie, de gemeente of het drinkwaterbedrijf, het ministerie van Infrastructuur en Milieu of Rijkswaterstaat. Je kunt ook je vragen stellen en je klachten kwijt.

Schoon water, heel normaal?

0225_tdf-20100708_76%20Tineke%20DijkstraDorst? Neem een glaasje kraanwater. Oververhit? Dan spring je toch in een meer of plas? Hartstikke normaal in Nederland, omdat ons water super schoon én gezond is. Toch is het bijzonder, want schoon water krijg je niet vanzelf. Er wordt hard aan gewerkt!

Water is overal in ons land

Er komt drinkwater uit de kraan, je kunt vissen in de vijver en in de zomer neem je een frisse duik in een meer. Gelukkig is ons water schoon. Maar dat gaat niet vanzelf. Waar blijft eigenlijk het water dat jij door de wc spoelt? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven? Dat ontdek je tijdens de Week van Ons Water.

Kronkelen

Niet alleen mensen hebben schoon water nodig. Eenden, vissen, kikkers, insecten en waterplanten net zo goed. Ze hebben last van mest en bestrijdingsmiddelen die boeren gebruiken op het land en die in het water terecht komen. Gelukkig doen steeds meer boeren hun best om minder te vervuilen. Ze laten aan de rand van hun weilanden de natuur z’n gang gaan. En er worden kronkelige beken aangelegd. Daar voelen planten en dieren zich meer thuis.

Plons erin!

Op 1 mei start het buitenzwemseizoen. Op maar liefst 700 plekken in Nederland kun je een meer of plas induiken. Ons zwemwater wordt gecontroleerd door het waterschap. Is het schoon en gezond genoeg om in te plonsen? Niemand wil rare uitslag van vervuild water. Ook wordt het water op blauwalg gecontroleerd. Van die algen kun je ziek worden. Ze groeien als het lang droog en warm is geweest. Het is fijn dat ons zwemwater gekeurd wordt. Kijk vanaf 1 mei op onswater.nl om te checken of het zwemwater in jouw buurt goedgekeurd is. Ook vind je er meer verhalen over hoe we ons water schoon houden.

Voldoende water; water tekort in Nederland?

ZWD-4Nederland is in sterke mate afhankelijk van voldoende water van de juiste kwaliteit. Ieder jaar is er sprake van een watertekort, maar meestal wordt dit niet als problematisch ervaren. Soms wel. Zoals tijdens de extreem droge zomer van 1976 met veel schade in de landbouw en vele bosbranden. En de warme zomer van 2003, waarin onder meer een tekort aan koelwater ontstond.

Hoe ontstaat een watertekort?

Bij watertekort gaat het om zoet water. Zoet water komt via neerslag en via de Vecht en de IJssel/Rijn. Als er weinig neerslag valt dan stroomt er minder water naar ons gebied. Daarnaast is het in de zomer warmer waardoor het aanwezige water sneller verdampt en we dus minder water overhouden. Het gebruik van water blijft alleen maar toenemen, waardoor er op een gegeven moment een tekort ontstaat.

Actueel/KNMI

Bent u benieuwd naar de mate van droogte op dit moment? Op de website van het KNMI staat een grafiek met de droogte-situatie voor deze zomer. Meer gedetailleerde informatie over het weer in Nederland vindt u op de website van het KNMI op de pagina Klimatologie.

#weekvanonswater

Volg de Week van Ons Water op sociale media via #weekvanonswater en op www.weekvanonswater.nl

0210_tdf-20100803_05%20Tineke%20Dijkstra

0876_HCinZ-250511-1404%20Henri%20Cormont