De Week van Ons Water


banner week van ons water 2
Nederland waterland

We hebben veel kennis opgebouwd over hoe we onszelf kunnen beschermen tegen water. Kennis waar ze in het buitenland jaloers op zijn en waarom we regelmatig worden gevraagd mee te denken. Het waterschap speelt een belangrijke rol in het vergaren van kennis, de bescherming tegen water en zorgen voor schoon water. Tijdens de Week van Ons Water leer je er alles over.

Schoon-water
(Geniet van) schoon water

Het waterschap zorgt ervoor dat het water dat jij door de wc spoelt gezuiverd wordt en controleert zwemwater bij jou in de buurt. Leer alles over (genieten van) schoon water tijdens de Week van Ons Water.

Te veel water
(Help!) te veel water

Wat moet je doen als het misgaat en tijdens een harde regenbui de straat blank staat of een dijk doorbreekt? Daar zijn we goed op voorbereid. Er zijn 24 uur per dag mensen beschikbaar die weten wat ze moeten doen als dat gebeurt. Leer tijdens de Week van Ons Water wat je zelf kunt doen en hoe een calamiteitenorganisatie werkt.

Voldoende water
Droog in Nederland, kan dat?

Waterschappen doen er veel aan om droogte zoveel mogelijk te voorkomen. Het zorgt namelijk niet alleen voor problemen in de landbouw en bij boeren. Droogte kan ook grondverzakkingen veroorzaken. Een serieuze zaak dus. In de Week van Ons Water leer je hoe waterschappen ervoor proberen te zorgen dat er altijd voldoende water is.

Familieweide Bevrijdingsfestival - 5 mei

plaatje de wereld van morgen

Ontdek de wereld van morgen en kom naar de Familieweide van het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle

Zorg voor klimaat

Het wordt steeds warmer en het regent steeds meer. Kans op natte voeten dus! Met een VR-bril op kun je levensecht ervaren hoe het waterpeil verandert. Ook kan de Burgemeester van Buiten niet wachten om met jou op avontuur te gaan.

Bewaar de natuur

Bij het onderdeel natuur kun je boer worden voor een dag. Of met klompen en een overall aan aardappels rooien en de koe melken. Gaandeweg leren je zo hoe we samen duurzaam met de natuur om kunnen gaan.

Gebruik grondstoffen

Waarom het belangrijk is dat we grondstoffen slim gebruiken, is te ontdekken bij het onderdeel grondstoffen. ROVA leert je spelenderwijs dat door afval goed te scheiden en door zwerfvuil te voorkomen de wereld enorm geholpen is. Want van afval kun je weer nieuwe spullen maken!

Geef energie

Bij het onderdeel ‘Op weg naar 100% Nieuwe Energie’ van de Provincie Overijssel, ontdek je welke duurzame energiebronnen schoon en onuitputtelijk zijn. Papa's en mama's kunnen hun telefoon opladen bij het WakaWaka® oplaadpunt waar zonne-energie haar werk doet. En jij kan leren met een proef dat zelfs een citroen stroom kan maken.

Samenwerking

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta initieert dit programma in samenwerking met verschillende partners. Ieder geeft invulling aan activiteiten rondom verschillende thema’s: klimaat (WDODelta), natuur, grondstoffen (ROVA) en energie (Provincie Overijssel en Scania).

De familieweide is geopend van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Alle info vind je op https://www.jijenoverijssel.nl/ontdekdewereldvanmorgen

jouw waterschap

Blijf op de hoogte

jouw waterschap

Duik er dieper in

Hier vind je meer informatie:

Open molen- en gemalendag - 12 mei

Monumentaal stoomgemaal A.F. Stoink

Hoe werkt een gemaal? Welke waterdiertjes leven er in het water? En hoe groot is een muskusrat? Vragen waar bezoekers antwoord op krijgen bij gemaal A.F. Stroink op 12 mei. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn bezoekers welkom in het rijksmonument dat het waterpeil regelt in een deel van Noordwest Overijssel.

Bezoekers kunnen onder andere een kijkje nemen in het gemaal en met eigen ogen zien welke beestjes er in het water leven. In schoon water leven namelijk veel vissen en andere waterdieren! Kinderen kunnen deze waterdiertjes onderzoeken die je alleen onder een microscoop kunt bekijken. In het voormalige ketelhuis is er een stand met informatie over muskusratbestrijding. Toegang is gratis. Adres: Weg van Twee Nijenhuizen 16-18, Vollenhove.

Stoomgemaal Mastenbroek

WDODelta - Gemaal Mastenbroek en Veneriete

Ontdek hoe wij vroeger zorgden dat het water in rivieren en sloten op peil bleef. Kom naar stoomgemaal Mastenbroek. Bezoekers krijgen een rondleiding door het stoomgemaal en kunnen ook een kijkje nemen bij het werkende gemaal Veneriete. Een mooie reis door de geschiedenis. Bezoekers zijn tussen 10.00 - 16.00 uur welkom aan de Kamperzeedijk 7, 8281 PA Genemuiden. Toegang is gratis.

Gemaal Zedemuden

We openen ook de deuren van gemaal Zedemuden in Zwartsluis. Het gemaal is nog van Rijkswaterstaat, op 29 mei nemen we Zedemuden officieel over. Maar belangstellenden kunnen er 12 mei al terecht. Tussen 10.00 en 16.00 uur krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij het regelen van het waterpeil in het Zwarte Water en Meppelerdiep. Daar is meer voor nodig dan je denkt. Je kijkt je ogen uit tijdens de backstage tour. Toegang is gratis. Adres: Hasselterdijk 35, Zwartsluis.

Waarom de Week van Ons Water?

Waarom de Week van Ons Water

Kijk eens om je heen: je ziet veel sloten, kanalen, meren, rivieren en zee. En regen natuurlijk. Nederland is een waterland. Goed beschermd tegen al dat water, maar wel kwetsbaar. Zestig procent van Nederland kan overstromen vanuit zee of de grote rivieren. Overstromingen komen niet vaak voor, maar als het gebeurt zijn de gevolgen enorm. Zijn we daarop voorbereid?

Het regent ook vaker heel hard. De zomer van 2017 was de warmste én natste zomer sinds tijden. Op sommige dagen viel er zelfs 90 mm water uit de lucht. Dat zijn negen emmers regenwater per vierkante meter, meer dan er gemiddeld in een maand naar beneden valt. De riolen kunnen de hoosbuien soms niet aan. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade. Wat doen wij hieraan? En wat kun jij doen?

Week van Ons Water voorjaar 2018: 5 t/m 13 mei 2018

Week van Ons Water najaar 2018: 17 t/m 24 oktober 2018

Waterthema's

Schoon water, heel normaal?

Schoon water, heel normaal?

Dorst? Neem een glaasje kraanwater. Oververhit? Dan spring je toch in een meer of plas? Hartstikke normaal in Nederland, omdat ons water super schoon én gezond is. Toch is het bijzonder, want schoon water krijg je niet vanzelf. Daar wordt hard aan gewerkt, onder andere door het waterschap.

Waarom schoon water?

Er komt drinkwater uit de kraan, je kunt vissen in de vijver, in de zomer neem je een frisse duik in een meer en insecten, vissen en eenden overleven in ons water. Allemaal dingen waar je schoon water voor nodig hebt. Schoonmaken en schoon houden van het water gaat niet vanzelf. Waar blijft het water dat jij door de wc spoelt? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven? Dat ontdek je tijdens de Week van Ons Water.

Plons erin!

Op 1 mei start het buitenzwemseizoen. Op maar liefst 700 plekken in Nederland kun je een meer of plas induiken. Ons zwemwater wordt gecontroleerd door het waterschap. Is het schoon en gezond genoeg om in te plonsen? Niemand wil rare uitslag of ziek worden van vervuild water. Het waterschap controleert bijvoorbeeld op blauwalgen. Ze groeien als het lang droog en warm is geweest en je kunt er ziek van worden. Benieuwd waar je bij jou in de buurt veilig kunt zwemmen? Check vanaf 1 mei onswater.nl. Daar vind je ook meer over hoe we het zwemwater controleren.

Voldoende water? Niet altijd

Niet altijd voldoende water

Nederland is afhankelijk van voldoende water van de juiste kwaliteit. Ieder jaar is er sprake van een watertekort, maar meestal is dat niet problematisch. Soms wel. Zoals tijdens de extreem droge zomer van 1976 met veel schade in de landbouw en vele bosbranden. In 2003 ontstond er een tekort aan koelwater door de warme zomer.

Hoe ontstaat een watertekort?

Bij watertekort gaat het om zoet water. Zoet water komt via neerslag en via de Vecht en de IJssel/Rijn. Als er weinig neerslag valt dan stroomt er minder water naar ons gebied. Daarnaast is het in de zomer warmer waardoor het water sneller verdampt en we dus minder water overhouden. Het gebruik van water neemt alleen maar toe, daardoor ontstaat er op een gegeven moment een tekort.

Te veel water, ben jij voorbereid?

Ben jij voorbereid op te veel water?

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt. Langzaam maar zeker. Er komt steeds meer water via de rivieren Nederland binnen, soms onverwacht en in hele grote hoeveelheden. Dat moeten onze dijken maar aankunnen. Daar zorgt onder andere het waterschap voor.

Extreme buien komen steeds vaker voor. De buien die het KNMI voor 2050 voorspelde, vallen nu al. Hoosbuien worden een probleem als het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Water in de stad kan bijvoorbeeld niet weg door het asfalt en betegelde tuinen. De riolen kunnen de hoosbuien soms niet aan. Daardoor staat de straat blank of komt het water misschien zelfs het huis binnen.

Soms is het juist een lange tijd heel droog. Waterbeheerders moeten het grondwater op peil zien te houden, anders droogt de grond uit en daalt de bodem. Kortom, de natuur is grillig en de balans houden is belangrijk.

Droge voeten houden is hard werken

De waterbeheerders werken dag in dag uit heel hard aan ons waterbeheer. Daar is Nederland goed in. Voor ons is het heel gewoon dat we in zo’n laaggelegen land kunnen leven en werken, maar... zo vanzelfsprekend is het niet. We kunnen veel, maar garanderen dat je altijd droge voeten houdt, kunnen we niet. Wat zou je doen als het misgaat? Hoe goed voorbereid ben jíj?

Weet wat je moet doen als het toch misgaat. Kijk op onswater.nl, vul je postcode in en vind bij welke organisatie je moet zijn. Je kunt daar ook vragen stellen en klachten melden.

Waar kun je naartoe als het water te hoog komt

(De Week van) Ons Water in beeld

Bootjes op het water
Genieten van schoon water
Kinderen spelen met water
Man tegen de wind in
Plezier op het water
Water op de camping
Werken aan dijkversterking

Initiatiefnemers

ow_logo_project_lichtblauw_rgb

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en aan te geven wat mensen zelf kunnen doen om hun voeten droog te houden en het water schoon. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!