Werken aan de waterkwaliteit

Werken aan de waterkwaliteit

Schoon water. Als je in Nederland woont, lijkt het bijna vanzelfsprekend. Maar er gaat een hele wereld achter schuil! Als waterschap zuiveren we het afvalwater van jouw huishouden, dat van vele anderen én van bedrijven. Daarmee dragen we bij aan een goede waterkwaliteit en de gezondheid van Nederlanders. Het gezuiverde water is ook belangrijk voor dieren en planten: het komt namelijk terecht in de natuur.

Overlay waterschapsverkiezingen 2023 definitief

Wat voor invloed jouw stem daarop heeft leggen we je graag in anderhalve minuut aan je uit met deze video.

Troep in het water

Afvalwater bevat veel stoffen die niet in de Nederlandse rivieren, kanalen en meren mogen terechtkomen. Denk aan de afvoer van het toilet, etensresten, microplastics en medicijnresten. Sommige van deze stoffen kunnen we niet of maar voor een deel uit het water zuiveren. Daarnaast halen we dagelijks dingen uit het water die je sowieso niet door zou mogen spoelen, zoals frituurvet en tampons. Uiteraard doen wij er als waterschap alles aan om vervuilende stoffen uit het water te houden: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Daarnaast onderzoeken we nieuwe technieken waarmee we bijvoorbeeld medicijnresten beter uit het water kunnen zuiveren.

Het water wordt warmer

De toenemende droogte in Nederland speelt ook een rol in de kwaliteit van het water: het water warmt al sneller op door de hogere temperaturen, maar door het gebrek aan vers water wordt die temperatuurstijging nog eens versterkt. Dit maakt het water kwetsbaarder. En bovendien, als er minder water is, is het negatieve effect van vies water dat mensen en bedrijven storten natuurlijk groter. Het gevolg? In vervuild water kunnen algen veel sneller groeien. Dan raakt het zuurstof uit het water en dat is slecht voor planten en vissen. Bovendien kun jij er dan niet zwemmen. In schoon water is een frisse duik juist heerlijk! 

  • Het waterschap als energiefabriek

    Als we er volop op inzetten, kunnen we als waterschap Nederlands’ grootste producent van groene energie worden.

  • Omgaan met nieuwe omstandigheden

    Omgaan met deze nieuwe omstandigheden, is een van de uitdagingen waar we als waterschap voor staan. Leren we leven met het water, of vechten we ertegen?

  • Sterke dijken voor droge voeten

    Misschien heb je er wel eens bij stilgestaan dat Nederland, zonder duinen en dijken, voor meer dan de helft onder water zou staan. Die grens loopt ongeveer tot aan Utrecht en Zwolle.

Europese regels

Vanaf 2027 gaan Europese eisen gelden voor de Nederlandse waterkwaliteit. Het water in onze rivieren, kanalen en meren moet dan ‘van voldoende kwaliteit’ zijn. Het is geen zekerheid dat dit gaat lukken: op allerlei gebieden (van temperatuur tot planten, dieren en de concentraties van schadelijke stoffen) scoort het Nederlandse water de afgelopen jaren juist steeds slechter. De extremere weersomstandigheden spelen daarin een grote rol. Ook hier ligt dus een flinke uitdaging voor ons als waterschap de komende jaren. En je raadt het al: niet elke partij in het waterschap heeft hetzelfde beeld van de beste manier om deze uitdaging aan te gaan.

Wat nu?

Alles bij elkaar opgeteld is het zuiveren van afvalwater een steeds grotere opgave. Maar geen zorgen, ook in de toekomst zetten we ons volledig in voor schoon water. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. En hoe we omgaan met alle vragen en mogelijkheden die daarbij aan bod komen: dáár heb jij invloed op. Wat vind jij belangrijk? Check de standpunten van de verschillende partijen en stem!

Schoon water - waterschapsverkiezingen 2023