Omgaan met nieuwe omstandigheden
In de video leggen we in anderhalve minuut aan je uit wat er op dit gebied te kiezen valt.
- Wil je meer weten over de waterschapsverkiezingen? Ga naar wdodelta.nl/verkiezingen.
Voegen we groen toe?
Een bekende manier om met de hoge temperaturen en felle regenbuien om te gaan, is door natuur toe te voegen. In veel steden heeft het groen juist plaatsgemaakt voor steen, asfalt en beton. Dat zorgt voor hittestress, omdat deze materialen warmte vasthouden, maar het levert ook problemen op bij het opvangen van regenwater. Veel mensen wippen daarom al de tegels uit hun tuin. Maar om klaar te zijn voor de toekomst, moeten we op grote schaal over de inrichting van onze omgeving nadenken. Welke manier de beste is? Daar kijkt elke partij in het waterschap weer anders tegenaan.
De ideale waterstand
Dat het klimaatbewust inrichten van Nederland tot onze taken behoort, hangt samen met een andere belangrijke taak: zorgen dat het water in Nederland het afgesproken peil heeft. Ook hiervoor zijn we als waterschap verantwoordelijk. Met een slim netwerk van gemalen, sluizen en stuwen regelen we de waterstand in jouw gebied. Ook onderhouden we sloten, kanalen en andere watergangen om ervoor te zorgen dat het water er doorheen blijft stromen. Wat het ideale waterpeil is, is op elke plek anders: in landbouwgebieden en in de stad is het bijvoorbeeld lager dan in natuurgebieden. Maar welke hoogte is op welke plek het beste? Daar zit een zekere speling in en daarbij spelen verschillende belangen een rol. De ene partij wil het water meer ruimte geven dan de andere.
Geen gemakkelijke taak
Lang verhaal kort: waterbeheer is, zeker nu hevige regenbuien en langdurige droogte steeds vaker voorkomen, geen gemakkelijke taak. Het stelt ons voor nieuwe uitdagingen in de stad, maar ook natuur en landbouw zijn afhankelijk van zorgvuldig waterbeheer. Bij hoog water kun je het waterpeil niet meteen verlagen en in geval van droogte kun je niet zomaar ergens water vandaan halen. Het is ook geen onschuldig spelletje: zowel droogte als wateroverlast kunnen veel schade opleveren. De vraag hoeveel ruimte we het water in Nederland willen geven, wordt daarmee alleen maar belangrijker. Niet elke partij in het waterschap kiest voor dezelfde oplossingen. Wat vind jij belangrijk? Kies je voor vooraf investeren of achteraf repareren? Check de standpunten van de lokale partijen en stem!
