Het waterschap als energiefabriek

Het waterschap als energiefabriek

Als we er volop op inzetten, kunnen we als waterschap Nederlands’ grootste producent van groene energie worden. Met moderne technieken kunnen we onze rioolwaterzuiveringen energieneutraal maken, en in de toekomst zelfs energie laten leveren. Dan kunnen we jou, bedrijven en andere partijen in onze omgeving, van groene energie voorzien. De grote vraag is natuurlijk: wat mag dat allemaal kosten? En moet het allemaal nu, of stellen we grote aanpassingen nog even uit?

Overlay waterschapsverkiezingen 2023 definitief

Met deze vragen heeft jouw stem voor de waterschapsverkiezingen alles te maken. In de video leggen we in anderhalve minuut aan je uit hoe dat precies zit.

Onze ambities

In ons gebied staan 16 zuiveringsinstallaties. Die maken ook jouw afvalwater dag en nacht schoon. De manier waarop dit gebeurt, kan groener. De komende jaren vullen we steeds verder in hoe we de uitstoot van broeikasgassen in ons werk kunnen verminderen. Vanaf 2025 willen we bovendien net zoveel elektriciteit opwekken als zelf verbruiken. Dit doen we bijvoorbeeld door zonnepanelen op onze rioolwaterzuiveringen te plaatsen en te investeren in zonneparken en windmolens. Tot slot hebben we de mogelijkheid om groen gas te produceren uit afvalwater, om – op een dag – aardgas te vervangen. 

  • Omgaan met nieuwe omstandigheden

    Omgaan met deze nieuwe omstandigheden, is een van de uitdagingen waar we als waterschap voor staan. Leren we leven met het water, of vechten we ertegen?

  • Sterke dijken voor droge voeten

    Misschien heb je er wel eens bij stilgestaan dat Nederland, zonder duinen en dijken, voor meer dan de helft onder water zou staan. Die grens loopt ongeveer tot aan Utrecht en Zwolle.

  • Werken aan de waterkwaliteit

    Schoon water. Als je in Nederland woont, lijkt het bijna vanzelfsprekend. Maar er gaat een hele wereld achter schuil!

De eerste zetten in Echten

De nieuwe slibinstallatie in Echten (Drenthe) krijgt als eerste een duurzame invulling en gaat groen gas produceren. Daar willen we het afvalwater dat jij gebruikt omzetten in dit groene gas. Het slib dat vrijkomt bij het zuiveren van dat water, wordt afgebroken door bacteriën. Hierbij komt biogas vrij. De opbrengst kan niet alleen worden gebruikt om opnieuw water te zuiveren, maar zou genoeg zijn om ook jouw huishouden en zo’n 1300 anderen in de omgeving van groene stroom te voorzien. We verwachten in 2023 te beginnen met de bouw van de nieuwe slibinstallatie. Deze wordt in 2024 opgeleverd.

Wat hebben we ervoor over?

Welke investeringen we doen voor dit soort vernieuwingen, staat niet vast. Elke partij in het waterschap heeft hier eigen ideeën over. Dat geldt ook voor investeringen in zonneparken, windmolens en het koelen en verwarmen van woningen met ‘ons’ water. En wat dacht je van de kansen op het gebied van zonne-energie op water en energie die wordt opgewekt uit stromend water in Overijssel? Onze vraag is hoe jij hierin staat. Hoe belangrijk vind jij het eigenlijk, om je haar te föhnen met groene stroom?

Thema waterschapsverkiezingen 2023: groene stroom bij elke stem