Onze dijken moeten het water tegenhouden. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Wat komt hier allemaal bij kijken? En wat valt er voor jou te kiezen? In de video leggen we het kort aan je uit.
Goed. Dus we zijn het er allemaal over eens dat onze dijken veilig moeten zijn. Daarom blijven we stappen zetten om de dijken in ons gebied steeds slimmer, goedkoper en duurzamer te versterken. Maar hoe ziet een veilige dijk er dan uit? Dat verschilt per plek. De beste oplossing is overal weer anders. Bovendien denkt niet iedereen hier hetzelfde over.
Geven we de natuur zoveel mogelijk ruimte of willen we onszelf zo goed mogelijk beschermen? Hoe reageren we op de zeespiegel die stijgt? En wat als we moeten verhuizen, of minder nieuwe woningen kunnen bouwen? Dat zijn belangrijke vragen voor nu en in de toekomst, waarop niet elke partij in het waterschap dezelfde antwoorden geeft. Door te stemmen spreek je je uit over wat jij belangrijk vindt.
In onze regio versterken we nu en de komende jaren zo’n 180 kilometer aan dijk. Een hele klus, zeker als je bedenkt dat elk stukje dijk weer om andere oplossingen vraagt. Ben je benieuwd naar de plannen in jouw directe omgeving? Check hier het kaartje van de werkzaamheden!
Die 180 kilometer maakt onderdeel uit van een groter geheel. In heel Nederland worden maar liefst 1100 kilometers dijk versterkt. Om je een gevoel te geven bij dat getal: dat is bijna drie keer de lengte van de volledige kustlijn van Nederland. Belangrijk hierbij is dat de helft van deze projecten grenst aan een Natura 2000-gebied. Dat brengt weer allemaal nieuwe uitdagingen met zich mee. Uitdagingen waar elke partij in het waterschap anders mee om wil gaan.