Sluiswachterswoning Vechterweerd Dalfsen


Sluiswachterswoning Vechterweerd

De Vecht biedt verschillende mogelijkheden om te genieten van water. Niet alleen vanaf het water, maar ook in en rondom de sluiswachterswoning Vechterweerd. Deze woning wordt beschikbaar gesteld voor participanten en is op bepaalde dagen vrij te bezoeken. De komende jaren kunnen inwoners en belangstellenden ook in de woning terecht voor vragen rondom dijkversterkingen voor de Vecht.

Oude sluiswachterswoning1

Renovatie

In opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen eind november 2018 gestart met de renovatie van de oude sluiswachterswoning bij de stuw Vechterweerd. Na de renovatie zetten we vanaf het voorjaar 2019 deze monumentale woning in voor gebruik door het waterschap, maar zeker ook door de omgeving: onze noabers.

Sluiswachterswoning Vechterweerd

Multifunctioneel

De gerenoveerde woning zal voor vele doeleinden worden ingezet. Door het waterschap voor vergaderingen, bijeenkomsten, recepties en voor communicatie over de plannen voor de versterking van de Vechtdijken. Deze staan voor de periode 2019 - 2040 op het programma. Voor andere organisaties en participanten biedt de woning op termijn volop mogelijkheden voor het geven van voorlichting, educatie en exposities over de Overijsselse Vecht en het startpunt voor excursies.

Vanaf zaterdag 6 juli is de sluiswachterswoning bij stuw Vechterweerd elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 - 16.00 uur voor het publiek geopend. In de woning kunnen bezoekers informatie over de Vecht krijgen, er zijn leuke struinopdrachten voor buiten en men kan genieten van de omgeving van de Vecht.

Stuw Vechterweerd 2

Noabers

In samenwerking met onze partners binnen Noaberschap Vechterweerd geven we invulling aan een samenhangend aanbod voor bezoekers.  Deze partners zijn Buitenplaats VechterweerdBuitenplaats De BroekhuizenBoerhoes, Melkveebedrijf De Broekhuizen, IVN en Vitens.

De sluiswachterswoning fungeert hierin als een belangrijke informatiepunt en als visitekaartje voor het gebied.

IMG_0515

Tien Toren plan

Het stuwcomplex Vechterweerd is een druk bezochte locatie, zeker in de zomerperiode. Het is een knooppunt voor fietsers, wandelaars en pleziervaart. Daarom is deze locatie in het programma Ruimte voor de Vecht als één van de torens in het Tien Toren plan opgenomen. Dit zijn markante belevingsplekken om aandacht te vragen voor de identiteit en daarmee de essentie van de Vecht. Met de renovatie van de sluiswachterswoning geven wij hier invulling aan.

Hoofkantoor_WDOD_front

Contact

Heeft u vragen over het project Sluiswachterswoning Vechterweerd Dalfsen? Neem dan contact met ons op.