Hoe hoog wordt de dijk?

Een vraag waar veel bewoners aan de dijk zich de afgelopen tijd mee bezighielden. En een vraag waar wij uiteraard ook antwoord op moeten hebben. Philippe Schoonen, technisch manager bij het waterschap, vertelt er meer over.

Wat is er precies nodig?

“Een ophoging van de Stenendijk vinden veel mensen zeer onwenselijk. En dat is begrijpelijk. Daarom hebben we afgelopen zomer met een specialistisch team gewerkt aan een onderzoek naar de vereiste hoogte van de Stenendijk. Voordat we verder gingen met het ontwerp, wilden we scherp hebben wat er nu precies nodig is. We keken hierbij naar drie verschillende punten: de bodemdaling, de statistiek en hoeveel golven er in extreme situaties over de dijk mogen slaan.”

Goed nieuws

“Met het onderzoek kunnen we aantonen dat als we de dijk niet verhogen, deze straks voldoende sterk is om aan de norm te voldoen. Goed nieuws dus! De dijk hoeft in het kader van de dijkversterking dus niet hoger te worden dan dat hij nu is. De constructie die we gaan aanbrengen, kan daarmee onder de grond en dus uit het zicht worden geplaatst.”

Aankondiging onderzoeken

Dit najaar gaat het waterschap aanvullende informatie over de dijk, de stenen muur en de woningen op de dijk verzamelen. “Deze informatie gebruiken we om in de volgende fase nog beter te kunnen ontwerpen,” legt Philippe uit. “Een deel van dit onderzoek bestaat uit archiefwerk, hier merkt u niets van. Maar het onderzoek vindt uiteraard ook buiten plaats. Zo ziet u dit najaar weer grondonderzoeksmachines op de dijk en gaan we de woningen direct naast de dijk inspecteren om de huidige bouwkundige staat te onderzoeken.”