Aan het woord: Peter Martens

Regelmatig is Holtenbroeker Peter Martens op de dijk te vinden. Niet alleen voor een wandeling met z’n hond. Ook kijkt hij met andere ogen naar de dijken rond Zwolle. Als vrijwillige dijkwachter bij het waterschap realiseert hij dat droge voeten niet vanzelfsprekend zijn. “Doen we niks en krijgen we flinke wateroverlast, dan ligt de Melkmarkt in de toekomst aan zee.”

“In Zwolle wonen we veilig achter de dijken. Droge voeten houden vinden we allemaal erg logisch. Toch is het niet zo vanzelfsprekend. Doen we niks aan waterveiligheid, dan krijgen we straks Melkmarkt aan zee. Vanuit mijn interesse in water en natuur heb ik me daarom een jaar of zes geleden aangemeld als vrijwillige dijkwachter bij het waterschap.”

“De dijk langs het Zwartewater richting Hasselt vind ik een heerlijke wandelplek. Ook de Vreugderijkerwaard is een mooi stuk werk en een prachtig gebied. Het lag natuurlijk flink op de schop vanwege het project Ruimte voor de Rivier, maar het eindresultaat en de oplossing zijn uitstekend. De rivier krijgt meer ruimte, dat doet me denken aan vroeger. Ik heb meegemaakt dat de duinen weggevaagd werden door harde stormen. Dan ervaar je hoe belangrijk dijken en duinen voor ons land zijn.”

“In het project Stadsdijken worden de dijken in de stad versterkt. Hoe ik daar tegenaan kijk? Ik ga ervan uit dat de maatregelen nodig zijn. Daarnaast zorgt het ook voor wat onzekerheid. Gaan we dijken verleggen of verstevigen? Hoe gaan we om met woonboten die in het water liggen of huizen die dicht bij dijken staan? Hoe behouden we oude elementen? Dat vraagt om creatieve oplossingen. De Dijkdenkers ken ik niet. Goed om inwoners te laten meedenken met de plannen. Ook de vrijwillige dijkwachters kunnen daarbij vast en zeker hun steentje bijdragen.”