Plannen in de uiterwaarden

Hij is voor veel Holtenbroekers een bekend gezicht: Gerbrand Meijer van wijkboerderij De Klooienberg. Hij is betrokken bij veel initiatieven in de wijk. De uiterwaarden van het Zwartewater zijn speciaal voor hem. Hierdoor heeft Gerbrand al veel te maken gehad met het project Stadsdijken Zwolle.

Veel mensen kennen je, maar wat is precies je functie bij wijkboerderij De Klooienberg?

“Naast het feit dat ik opgroeide in Holtenbroek ben ik al 2,5 jaar coördinator van de wijkboerderij. Deze plek wordt beheerd door de wijk, want alle werkzaamheden worden door vrijwilligers gedaan. Namens Travers Welzijn leid ik dit in goede banen. Ons doel is om bewoners uit Holtenbroek met elkaar te verbinden. De wijkboerderij is een middel om dit voor elkaar te krijgen.”

Wat heeft dit te maken met een dijkversterking?

“Holtenbroek is een wijk aan het water. Toch merk je dat het niet zo leeft onder de bewoners. De dijk vormt een soort drempel tussen het park en de uiterwaarden van het Zwartewater. Als je op een warme zomerdag naar Deventer gaat, zie je enorm veel mensen langs de IJssel liggen. Ik vind het jammer dat dit in Holtenbroek niet gebeurt, ook omdat ik zelf een fanatiek watersporter ben. Ik ben dan ook blij dat we samen met bewoners plannen maken om de uiterwaarden bij de wijkboerderij aantrekkelijker te maken.”

Vertel! Wat voor plannen zijn dit?

“Toen ik begon in mijn functie kreeg Travers Welzijn een subsidie van de Provincie Overijssel om samen met bewoners een nieuw plan te maken voor de uiterwaarden bij de wijkboerderij. Met dit groepje bedachten we ideeën voor het gebied. Denk aan een hondenspeelweide, openbare picknickplaats en een struinpad. Ook voerden we gesprekken met de gemeente, het waterschap en Rijkswaterstaat. Al deze partijen hebben een rol in de uiterwaarden.”

Hoe passen deze plannen bij het project Stadsdijken Zwolle?

“Toen we onze plannen maakten voor de uiterwaarden hoorden we al snel dat het waterschap op korte termijn iets aan de dijk moest doen. We zijn toen meteen samen gaan werken. Ik ben aangesloten bij ontwerpateliers voor de dijkversterking. Hier kon ik de ideeën voor de uiterwaarden inbrengen. Ik krijg erg veel energie van deze ontwikkelingen. Door de plannen voor de uiterwaarden en dijk samen te brengen, raken bewoners beter betrokken. Je ziet bijvoorbeeld nu dat we zonder moeite 70 vrijwilligers bij elkaar krijgen voor een schoonmaakactie. Mijn droombeeld is dat bewoners zich straks nóg meer eigenaar voelen van de dijk en de uiterwaarden.”

En hoe bevalt de samenwerking met WDODelta tot nu toe?

“Verrassend goed. Het waterschap had voor mij toch een imago van een gesloten, starre organisatie. Gewoon de dijk beheren en niets meer dan dat. Maar het waterschap is een stuk opener dan ik dacht en er is oprecht aandacht voor ideeën van bewoners en organisaties. Dit is erg belangrijk, want zo grijpen we de kansen om het gebied te verbeteren voor alle gebruikers.”