Gemaal Ankersmit Deventer


Inleiding

Het gemaal Ankersmit is gebouwd in 1967 en werd genoemd naar een oud-dijkgraaf van het waterschap. Vanwege de historie en de bijzondere architectuur staat het gemaal op de lijst met watererfgoed van het waterschap. Ook de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) ziet het gemaal als belangrijk industrieel en architectonisch element in Deventer.

Renovatie gemaal Ankersmit

De afgelopen periode is het gemaal Ankersmit bouwkundig gerenoveerd. Met onder andere nieuwe glazen puien, gereinigd en opnieuw gevoegd metselwerk en het strakke schilderwerk rondom, mag dit watererfgoed weer gezien worden. De renovatie is uitgevoerd door Rensink Schilderwerken uit Deventer. Adviseur voor onder andere de gewijzigde kleurstelling en belettering van het gebouw is I'M Architecten, eveneens uit Deventer.

Een oude pomp-dieselcombinatie, afkomstig uit de nabij gelegen Prins Bernardsluis en gerestaureerd door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED), heeft een mooie plek gekregen voor het gemaal.

Contact

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de projectleider van het waterschap, Ben Sluiter. Bekijk onze contactgegevens.

Nieuws en media

Tijdens de open monumentendag op zaterdag 10 september 2016 is het het gemaal Ankersmit aan de Mr. H.F. de Boerlaan te Deventer officieel heropend.

Artikel Stentor 8 september 2016 (jpg, 465 kB)

Artikel Stentor 1 september 2016 (pdf, 356 kB)

Gemaal Ankersmit 3

Worthingtonpomp met een bijbehorende dieselmotor

Eind 2011 schonk het waterschap een Worthingtonpomp met een bijbehorende dieselmotor aan de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). De pomp-dieselcombinatie was afkomstig uit de Prins Bernardsluis en is overbodig geworden nadat het waterschap de inlaat bij Gemaal Ankersmit heeft verbeterd. De vrijwilligers van de SIED knapten de pomp en de motor weer op, met steun van een aantal bedrijven. Met alle partijen werd afgesproken dat de combinatie voor het gemaal zou worden geplaatst, als de renovatie van het gebouw klaar was. Eind 2013 werd de gerestaureerde combinatie in eerste instantie geplaatst in een loods van het waterschap in Broekland. En nu, september 2016, is het gemaal Ankersmit bouwkundig gerenoveerd. Eind augustus 2016 werd dan ook onder grote belangstelling de pomp-dieselcombinatie vóór het gemaal geplaatst.

pomp

De pomp-dieselcombinatie is bijna 8 ton zwaar en meer dan 3 meter hoog!

Pomp-dieselcombinatie

_TK10922

Het gerenoveerde gemaal

Gemaal Ankersmit 3

Het gerenoveerde gemaal

20160908_131737

Een van de oude dieselmotoren

_TK10835

Schilderen van de topgevels

schilderen topgevels

Aanbrengen nieuwe pui

aanbrengen nieuwe aluminium puien

Voorzijde bijna gereed

voorzijde bijna gereed

Het gemaal voor renovatie

Ankersmit 1

Het gemaal voor renovatie

Ankersmit

Gemaal Ankersmit 1970

paint 1970