Minister Sisulu geeft startschot voor Blue Deal Zuid-Afrika

Gepubliceerd op 6 maart 2020

Schoon en voldoende water voor 2,5 miljoen mensen in Zuid-Afrika in 2030: dat is het doel van het Blue Deal-programma Zuid-Afrika. Daarin werken Nederlandse en Zuid-Afrikaanse waterexperts samen aan verbetering van de waterkwaliteit in grote rivieren. Lindiwe Sisulu, de Zuid-Afrikaanse Minister of Water and Sanitation en Hein Pieper, vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen, gaven donderdag 5 maart in Johannesburg het startschot voor het Blue Deal-programma.

Hein Pieper, portefeuillehouder internationaal in het bestuur van de Unie van Waterschappen

”Samen moeten we de verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze aarde. We proberen elkaar te stimuleren en te verrijken. Wereldwijd goed waterbeheer voor miljoenen mensen: dat is een heel grote uitdaging, ook gezien de klimaatverandering.”

Vervuilde rivieren

De waterkwaliteit van belangrijke rivieren in Zuid-Afrika, zoals de Vaal River, de Crocodile River en de Msunduzi River, heeft veel te lijden onder vervuiling door landbouw, industrie en gemeentelijk afvalwater. Slecht functionerende waterzuiveringen en woekerende waterplanten dragen bij aan de slechte waterkwaliteit.

De eerste vier projecten

Deze problematiek wordt nu aangepakt binnen vier lokale projecten, die als eerste zijn geselecteerd binnen het Blue Deal programma. De ervaringen binnen de projecten, zullen breed worden gedeeld. Zodat ook andere regio’s kunnen profiteren van de opgedane kennis. Lokale belangenorganisaties, zoals milieugroepering ‘the envirochamps’, doen ook mee.

Voor een impressie van de projecten: bekijk het filmpje van de start van Blue Deal Zuid-Afrika.


Blue Deal wereldwijd

IMG_4577

Het Blue Deal-programma wereldwijd komt voort uit samenwerking tussen de 21 Nederlandse waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat. Er zijn projecten in 14 landen.

Woekerende waterhyacinth Blesbokspruit

woekerende waterhyacinth Blesbokspruit