Samen met Festival De Vecht organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus activiteiten rondom en in Dalfsen. Deze activiteiten bestaan uit: Vaartochten van stuwcomplex Vechterweerd naar Dalfsen (en terug), wandeltochten van stuwcomplex Vechterweerd naar Dalfsen (en terug) en leerzame activiteiten bij de sluiswachterswoning Vechterweerd. Deze activiteiten worden gecommuniceerd met het motto: Ontdek de Vecht! Op en rondom het water. Bij alle onderdelen van het uitgebreide festival worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen.

Vaartochten

Beleef de Dalfser Vecht op een unieke manier! Geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp. De bemanning van de Vechtzomp neemt bezoekers mee terug in de tijd. De gids vertelt enthousiast over de geschiedenis van de zompen en Dalfsen, terwijl men geniet van de mooie omgeving. Twee boten (Vechtvaarder en Vechtzomp) varen tussen stuwcomplex Vechterweerd en het centrum van Dalfsen, zodat er ieder uur een boot vertrekt van beide locaties.

Wandeltochten

Het Vechtdal is een natuurrijke, groene, gastvrije en bijzondere omgeving. Tussen Dalfsen en stuwcomplex Vechterweerd kunnen bezoekers een wandelroute volgen. Deze wandeltocht zal drie punten bevatten: Stuwcomplex Vechterweerd, opstapplaats vaartocht in Dalfsen en een rustpunt halverwege bij een meer.

Sluiswachterswoning Vechterweerd

De oude sluiswachterswoning bij de stuw Vechterweerd is gerenoveerd. Deze monumentale woning wordt als informatieruimte gebruikt tijdens het Festival De Vecht. In de tuin naast de sluiswachterswoning wordt meer verteld over het project 'Veilige Vecht' en hoe het waterschap werkt aan sterke dijken. Kinderen kunnen bij de watertafel meer leren over de invloed van het klimaat.

Veilige Vecht

De dijken langs de Vecht beschermen het gebied tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat WDODelta de Vechtdijken versterken. Daarnaast wordt ook onderzocht of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle. Tijdens Festival De Vecht wordt bij een informatiestand meer over dit project uitgelegd.

Andere activiteiten zijn een muzikaal optreden van de Stuwzangers Vilsteren op vrijdag 27 augustus en een concert van Woolf Music bij Buitenplaats De Broekhuizen op zaterdag 28 augustus. Bezoek het festival bij voorkeur op de fiets. Auto’s kunnen worden geparkeerd aan De Broekhuizen of bij Station Dalfsen. Vanaf De Broekhuizen is het circa 300 meter wandelen naar de Vecht.