De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle en een klimaatbestendig gebied. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.  

In deze nieuwsbrief leest u over het hoge water van afgelopen week op de Vecht. Dit soort situaties komen zo eens in de tien jaar voor. In het project Veilige Vecht werken we aan het versterken van de Vechtdijken, voor nog zeldzamere hoogwatersituaties. 

Hoogwater

Met drie stormen op een rij stond het water op de Vecht erg hoog. Medewerkers van het waterschap waren afgelopen week extra in touw om het water de baas te blijven. Twee dagen kregen zij zelfs hulp van ruim honderd vrijwillige dijkwachters, die de dijken inspecteerden. Hulde! Inmiddels is de waterstand weer gedaald.

Op de dijk

Waar het nodig was, troffen medewerkers een aantal maatregelen op de dijk. Deze week halen we die maatregelen weer weg. We verwijderen de twee ‘dijkenpleisters’ en zandzakken, die op een paar plekken zijn aangebracht waar de grasmat beschadigd was. Later in het voorjaar wordt het aangespoelde drijfvuil verwijderd. Dat drijfvuil bestaat met name uit natuurlijk afval, zoals takken en bladeren.

Terugblik masterclass

Begin februari vertelde onderzoeker Perry de Louw (onderzoeksinstituut Deltares) in een online masterclass meer over de weg die de waterdruppel naar de Vecht aflegt. Zijn verhaal sluit goed aan bij de hoeveelheid neerslag die het gebied rond de Vecht te verwerken kreeg. De bodem was verzadigd, waardoor sloten vol stroomden en water op het land stond. Meer weten hoe zo’n systeem met neerslag, verdamping, grondwater en afvoer naar de Vecht werkt?  

Foto’s gezocht

Het hoge water leverde ook prachtige beelden op! Het project Veilige Vecht verzamelt beeldmateriaal om te gebruiken in een terugblik en als naslagwerk. Heeft u tijdens het hoogwater foto's of videobeelden gemaakt die u wilt delen? Mail dan de beelden en een locatiebeschrijving naar veiligevecht@wdodelta.nl (maximaal 10MB). U kunt Wetransfer gebruiken(externe link) wanneer de bestanden samen meer dan 10MB zijn. Alvast dank voor het delen!