Tijdens de zomermaanden is de kans op blauwalg in water het grootst. Ook dit jaar komen we verspreid in ons werkgebied weer blauwalg tegen, zoals momenteel in de Dobbe-vijver in Zwolle. Waar blauwalg de kop opsteekt, adviseren we contact met het water te vermijden en er niet te zwemmen, te vissen, eenden te voeren of honden te laten zwemmen/drinken. 

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Het kan niet direct worden bestreden en verdwijnt vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt. 

Wat is blauwalg?

Op deze afbeelding is blauwalg te zien in de Dobbe-vijver in Zwolle.
Blauwalg in de Dobbe-vijver in Zwolle.

Blauwalg is een bacterie die zowel in zoet als in zout water van sloten, meren en andere wateren voorkomt. De algen komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand water, zoals bij veel vijvers en plassen het geval is, is de kans op blauwalg het grootst. Blauwalg is te herkennen aan een groen/blauwe laag op het water. 

Zwem alléén in officiële zwemwateren

De waterkwaliteit van de officieel aangewezen zwemwateren in Nederland – dus ook die in het werkgebied van WDODelta liggen – is digitaal inzichtelijk op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App. Deze is te downloaden in de stores van Android en Apple. Hier vindt u waar u in uw buurt kunt zwemmen en andere handige weetjes over aanwezige voorzieningen bij de verschillende zwemlocaties.