Het Rumptigerpad langs de Hoogeveense Vaart in Meppel is vanaf maandag 3 februari weer open voor (brom)fietsers en voetgangers. Door de bouw van het gemaal Oosterboer was dit pad vanaf augustus 2019 afgesloten. Vanwege de overlast door omrijden worden passanten in de ochtend van 3 februari verrast met een presentje.

Het nieuwe gemaal is inmiddels getest en in gebruik gesteld. Er resteert nog een aantal afrondende werkzaamheden zoals het aanbrengen van leuningen en hekwerk rond het gemaal en herstel van het straatwerk. Dit levert geen verkeershinder op. Het oude gemaal is afgelopen week gesloopt.

Gemaal Oosterboer

Dit gemaal zorgt ervoor dat de laaggelegen woonwijk Oosterboer en omgeving in perioden met veel neerslag en het nodige kwelwater droge voeten houden. In het nieuwe gemaal staan 2 pompen met elk een capaciteit van 25 kubieke meter per minuut. Per uur kan 3.000 kubieke meter water worden verpompt naar de Hoogeveense Vaart. Dat is ongeveer de inhoud van een Olympisch zwembad. Met het gemaal kan het waterschap weer dertig jaar vooruit.

Visvriendelijk

Het gemaal is uitgevoerd met visvriendelijke pompen. Dit betekent dat vissen hier zonder gevaar kunnen passeren. Via een speciale leiding kunnen vissen ook vanuit de vaart het gebied inzwemmen. Dit bevordert de vismigratie en is positief voor de visstand.