Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) traint zo’n 800 vrijwillige dijkwachters met een online quiz over dijkbewaking. Normaal gesproken gebeurt dit via bijeenkomsten en oefeningen in de praktijk. Door de coronacrisis en de maatregelen van het RIVM om besmetting te voorkomen, is dat momenteel niet mogelijk. Met de ‘Dijkwacht-quiz’ speelt het waterschap hierop in.

Hoofd dijkwachtorganisatie en quizmaster Freddie Schutte licht toe: “Als waterschap spannen we ons in om ook tijdens deze coronatijd goed in contact te blijven met onze vrijwillige dijkwachters en hun kennis van dijken en dijkschades op niveau te houden. Daarom bedachten we de quiz. Die is geschikt voor alle dijkwachters: van jong tot oud en van ervaren tot in opleiding.”

Als waterschapsbestuurder met waterveiligheid in zijn portefeuille is Breun Breunissen trots op al die vrijwillige dijkwachters: “Als de nood aan de man is, kunnen we bij nacht en ontij een beroep doen op onze dijkwachters. Dat vind ik heel speciaal en lovenswaardig. Het is belangrijk om het kennisniveau op peil te houden. Nu dat niet op de dijk kan, doen we het online. Prima oplossing lijkt me.”

Winnaar

Inmiddels is de Dijkwacht-quiz achter de rug en ontving winnaar Gerrit Selles een zogenaamde vergulde prikstrok. Hij ontving deze donderdag 2 juli uit handen van Schutte en initiatiefnemer en dijkwachter Peter Duijff.