Samen met Festival De Vecht organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus activiteiten rondom en in Dalfsen. Deze activiteiten bestaan uit: Vaartochten van stuwcomplex Vechterweerd naar Dalfsen (en terug), wandeltochten van stuwcomplex Vechterweerd naar Dalfsen (en terug) en leerzame activiteiten bij de sluiswachterswoning Vechterweerd. Deze activiteiten worden gecommuniceerd met het motto: Ontdek de Vecht! Op en rondom het water. Bij alle onderdelen van het uitgebreide festival worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen.

Vaartochten

Beleef de Dalfser Vecht op een unieke manier! Geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp. De bemanning van de Vechtzomp neemt u mee terug in de tijd. De gids vertelt enthousiast over de geschiedenis van de zompen en Dalfsen, terwijl u kunt genieten van de mooie omgeving. Twee boten (Vechtvaarder en Vechtzomp) varen tussen stuwcomplex Vechterweerd en het centrum van Dalfsen, zodat er ieder uur een boot vertrekt van beide locaties.

Wandeltochten

Het Vechtdal is een natuurrijke, groene, gastvrije en bijzondere omgeving. Tussen Dalfsen en stuwcomplex Vechterweerd kunnen bezoekers een wandelroute volgen. Deze wandeltocht zal drie punten bevatten: Stuwcomplex Vechterweerd, opstapplaats vaartocht in Dalfsen en een rustpunt halverwege bij een meer.

Sluiswachterswoning Vechterweerd

De oude sluiswachterswoning bij de stuw Vechterweerd is gerenoveerd. Deze monumentale woning wordt als informatieruimte gebruikt tijdens het Festival De Vecht. In de tuin naast de sluiswachterswoning zal meer worden verteld over het project 'Veilige Vecht' en hoe wij werken aan sterke dijken. Het adres voor de sluiswachterswoning is: De Broekhuizen 3, 7722 PC Dalfsen.

Veilige Vecht

De dijken langs de Vecht beschermen het gebied tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaan we de Vechtdijken versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle. Dat doen we graag samen met inwoners, professionals, ondernemers of bestuurders. Tijdens Festival De Vecht wordt bij een informatiestand meer over dit project uitgelegd.

Watertafel

Het klimaat verandert! Grote regenbuien kunnen zorgen voor wateroverlast. Langere tijden van droogte en een toename van zonnige dagen kunnen leiden tot hittestress. Welke invloed heb jij op het voorkomen van wateroverlast en hittestress? Ontdek het met onze watertafel! 

Praktische informatie

Vaartochten

Bezoekers stappenn op bij de kade bij de Fabriek in Dalfsen voor de boottocht, dit is tevens een vertrekpunt voor de wandeltocht. We delen per vaart kaartjes uit, die dienen als toegangsbewijs voor de boot. Hierbij geldt: op = op.

Wandeltochten

De wandeltocht start bij zowel stuwcomplex Vechterweerd alsmede de Fabriek in Dalfsen. Bij beide locaties is een informatieboekje met de routekaart te verkrijgen.

Parkeren

Bezoek het festival bij voorkeur op de fiets. Auto’s kunnen worden geparkeerd aan De Broekhuizen of bij Station Dalfsen. Vanaf De Broekhuizen is het circa 300 meter wandelen naar de Vecht.

Meer informatie

Deze middagen worden georganiseerd i.s.m. Ruimte voor de Vecht en Festival De Vecht. Kijk voor meer activiteiten tijdens Festival De Vecht op www.festivaldevecht.com