Op dinsdag 23 juni is de Climate escaperoom onthuld in Zwolle door waterschapsbestuurder Hans Wijnen en Ed Anker, wethouder van de gemeente Zwolle. De escaperoom, ‘Adapt or BTrapped’ draait om klimaatverandering en hoe de spelers zich daar zo goed mogelijk op kunnen aanpassen. Het spel kan worden gespeeld door inwoners van de Zwolse wijken Stadshagen en Wipstrik.

Door spelen, bewustworden van klimaatverandering. Dat gebeurt in de 1e mobiele climate escaperoom. In 2019 bedachten trainees van Waterschap Drents Overijsselse Delta het concept hiervoor. Maar geld om de escaperoom te bouwen ontbrak. In dezelfde periode wilde de gemeente Zwolle voor het Europese CATCH-project een serious game ontwikkelen. Dankzij de Climate Campus-samenwerking is het concept van de trainees alsnog uitgewerkt. Ook andere Climate Campus-partners zijn betrokken. Zo kwam 038Games, de gamestudio van Hogeschool Windesheim en Cibap in beeld voor de bouw van de game. En ging een internationaal studententeam in september 2019 ermee aan de slag.

Tijdlijn naar 2050

De escaperoom heet 'Adapt or BTrapped', ofwel: Pas je aan of je zit vast. Deelnemers van de escaperoom stappen in de wereld van 2050. De effecten van klimaatverandering bereiken een hoogtepunt. De deelnemers krijgen de opdracht van burgemeester Peter Snijders om naar de 'Safe-zones' te ontsnappen. Dat doen zij door binnen 20 minuten de puzzels op te lossen in de escaperoom. Bekijk hier de video-opdracht van Peter Snijders, burgemeester van Zwolle.

Bewustmaken

Het spel wordt coronaproof, zodat inwoners van de Zwolse wijken Stadshagen en Wipstrik het in september kunnen spelen. Daarmee wil het waterschap en de gemeente inwoners op een speelse manier bewustmaken van wat ze kunnen doen om hun woning, straat en buurt zo klimaatbestendig mogelijk te maken, liefst samen met de buren. Rond het spel worden straatgesprekken op touw gezet en een straatwedstrijd.