Afgelopen vrijdag is het Klimaatplein van tuincentrum GroenRijk in Assen geopend. Daarmee is het eerste klimaatplein in het werkgebied van WDODelta een feit! Inwoners kunnen bij het plein terecht voor informatie en inspiratie om hun tuin te vergroenen, water op te vangen of meer vogels, vlinders en bijen een plek te geven in de tuin.

Aan de slag met groene tuinen

Hans Wijnen mocht het plein officieel openen samen met wethouder Bergsma van gemeente Assen en Margreet de Boer van het tuincentrum. Hans: “‘We werken graag samen met ondernemers, inwoners en gemeenten die maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan, droogte te bestrijden, of de biodiversiteit stimuleren. Samen gaan we voor een klimaatbestendig gebied!”, vertelt Hans Wijnen.

Klimaatplein

Het klimaatplein is een plein van ongeveer 30 vierkante meter in het tuincentrum aan de rand van Kloosterveen. Inwoners kunnen hier informatie vinden over hoe ze hun tuin groen en watervriendelijk kunnen inrichten. Ook is er informatie te vinden over de subsidies, zoals de subsidie voor groen dak en een regenton. Het plein heeft vier thema’s: 

  • groene daken;
  • water in je tuin;
  • tegel eruit, plant erin;
  • hoe krijg je vogels, bijen en vlinders in je tuin.

Meer informatie

Het valt niet meer te ontkennen: het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Ook dichtbij huis ervaren we de gevolgen: water op straat of in woningen na een hoosbui of een mislukte oogst door droogte. Hoe het klimaat zich zal ontwikkelen komende jaren is nog onzeker. Wel kunnen we ons nu alvast voorbereiden. Door onze leefomgeving robuuster in te richten, kunnen we de huidige weersextremen beter het hoofd bieden. En soms zal het betekenen dat we overlast accepteren, simpelweg omdat we het weer en onze omgeving niet altijd naar onze hand kunnen zetten. We kunnen het niet alleen: we hebben u hard nodig. Lees op deze pagina wat ú kunt doen.