Over een lengte van zeker 2.500 meter vormt eendenkroos een tapijt in de Beilervaart in Beilen. Onder de laag eendenkroos is het zuurstofgehalte laag, dit is niet goed voor de vissen en alle andere waterdieren. Daarom onderneemt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) actie.

Inzet van olieboom en kraan

Vanaf begin juli is het waterschap bezig om regelmatig zuurstofrijker water uit de Drentse Hoofdvaart aan te voeren. Door de daarmee ontstane stroming kan het waterschap het eendenkroos beter verwijderen. Het waterschap zet een zogenaamde “olieboom” in en een kraan die het eendenkroos uit het water schept.

Gaten in het eendenkroos

Na deze handelingen ontstaan er gaten in het eendenkroos en kan het zonlicht de onderwaterplanten bereiken. De waterplanten zorgen voor meer zuurstof in het water. Helaas groeit het eendenkroos met het warme weer snel en blijft terugkomen. Het waterschap monitort het zuurstofgehalte en herhaalt wanneer nodig de acties.

Het gaat goed met de vissen en andere waterdieren. Naar verwachting is in september bijna geen groei meer van eendenkroos. Tot die tijd zet het waterschap zich in voor een gezonde Beilervaart.