Blauwalg en botulisme zijn 2 bedreigingen voor het water in onze sloten, meren en andere wateren. Op deze pagina vindt u alles wat u erover moet en wilt weten.

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een bacterie. Ze zitten altijd in het water van sloten, meren en andere wateren. Bij hogere watertemperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen. Soms komen er hierdoor blauw-groene drijflagen. Als de bacteriën vervolgens afsterven, kunnen gifstoffen in het water komen.

Wat moet u doen als u met blauwalg in aanraking komt?

Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in buitenwater). Blauwalg kan veel gezondheidsklachten veroorzaken. Zo kunt u last krijgen van irritatie aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ga bij klachten altijd naar de dokter. Ook dieren kunnen ziek worden van de blauwalg. Laat uw huisdieren dus niet zwemmen of drinken wanneer u twijfelt of het water wel in orde is. En zwem sowieso alléén in officiële zwemwateren.

Wat doen wij ertegen?

Wij controleren regelmatig de waterkwaliteit van officiële zwemwateren. Als we blauwalg ontdekken, volgt er een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod. Die staan op de website www.zwemwater.nl(externe link) of via de Zwemwater app. Deze is te down­lo­a­den via de An­droid(externe link) en Ap­ple(externe link) stores. Soms doen we verder onderzoek naar het water en nemen we maatregelen. Maar uiteindelijk lost het probleem zich vanzelf op: als het weer kouder wordt buiten, herstelt het water vanzelf.

Wat is botulisme?

Botulisme is een gif dat ontstaat uit de bacterie ‘Clostridium botulinum’. De bacterie maakt dit gif aan tijdens de groei. De ideale omstandigheden hiervoor zijn temperaturen boven de 20 graden en een eiwitrijke, zuurstofloze omgeving. Een dood dier vormt de ideale omgeving voor de botulismebacterie.
 

Wat moet u doen als u met botulisme in aanraking komt?

Voor mensen is botulisme niet gevaarlijk. Maar wél voor dieren. Vooral vogels en vissen kunnen erdoor sterven. In dode dieren kunnen wel allerlei andere ziekteverwekkers zitten. In die zin kan botulisme dus wél gevaarlijk zijn voor mensen. Ga dan ook niet het water in waar dode dieren drijven.

Melden

Een oplettende houding van u draagt bij aan het voorkomen van de verspreiding van botulisme. Treft u dode en zieke dieren aan in wateren? Waarschuw ons. Wij zorgen dat de dode dieren verwijderd worden en gaan kijken of wij de kwaliteit van het water kunnen herstellen. 

Wat doen wij ertegen?

Als u een dood dier meldt, halen wij het zo snel mogelijk uit het water. Zo zorgen we ervoor dat de ziekte zich zo min mogelijk kan verspreiden.

Waar kunt u veilig zwemmen?

Dat kunt u zien op de website www.zwemwater.nl(externe link) of de Zwemwater App. Deze is te down­lo­a­den in de sto­res van An­droid(externe link) en Ap­ple(externe link).Daar ziet u een kaart, waarop 3 symbolen getoond kunnen worden: ‘goed’, ‘waarschuwing’ of ‘negatief zwemadvies/zwemverbod’). Let op: wij raden aan alléén in officiële zwemwateren te zwemmen. Want andere wateren controleren we niet.