Vergunning of melding
Voor allerlei werkzaamheden die u wilt (laten) uitvoeren rondom uw huis, tuin, erf of bedrijf krijgt u te maken met regels van de overheid.
Keur
Bij activiteiten die van invloed zijn op de oppervlaktewaterkwaliteit of het watersysteem, de instandhouding van sloten, kanalen, rivieren, dijken en het grondwater, gelden de regels van het waterschap. Deze regels zijn samengevat in een Keur. Ieder waterschap heeft zijn eigen Keur en eigen Legger-kaarten.
Leggers
Wij hebben 3 kaarten (Leggers) waar al onze watergangen, dijken en de te beschermen zones opstaan.
Legger oppervlaktewateren 2019
Legger primaire en regionale waterkeringen 2015 Waterschap Groot Salland
Legger primaire en regionale waterkeringen 2015 Waterschap Reest en Wieden
Vergunning aanvragen of een melding doen?
Volgens de Keur zijn alle activiteiten die plaatsvinden in, op of langs onze watergangen, dijken en de te beschermen zones vergunningsplichtig. Maar ook grote grondwateronttrekkingen, het aanleggen van drainage en het dempen en graven van wateren kunnen vergunningsplichtig zijn.
Voor minder ingrijpende activiteiten hebben wij algemene regels vastgesteld. Hierdoor kan er sprake zijn van vrijstelling of hoeft u deze activiteiten alleen te melden. Meldingen gelden bijvoorbeeld bij kleinere grondwateronttrekkingen, het leggen van kabels en leidingen bij watergangen, het houden van evenementen en meer.
Lees eerst welke activiteiten onder onze Algemene regels vallen. Zo voorkomt u dat u een uitgebreid aanvraagformulier watervergunning gaat invullen terwijl een melding voldoende is.
Raadpleeg hier de kaarten die bij de Algemene regels horen.
Wat als u meldingsplichtig bent?
Als de activiteit die u wilt verrichten onder de Algemene regels valt en plaatsvindt in het te beschermen gebied van watergangen en dijken (zie Leggers) dan moet u deze minimaal twee weken voorafgaand aan uw activiteit melden. Dit kan met het Meldingsformulier Waterwet (docx, 88 kB) . Ook kunt u gebruik maken van het Omgevingsloket Online (OLO).
Wat als u toch vergunningplichtig bent?
Als de activiteit die u wilt verrichten niet onder de Algemene regels valt, is deze vergunningplichtig volgens de Keur. Voor het aanvragen van een watervergunning kunt u gebruik maken van het Omgevingsloket Online (OLO).
U kunt het aanvraagformulier watervergunning (docx, 168 kB) ook downloaden en per post of per e-mail indienen. In dit formulier hoeft u alleen de vragen te beantwoorden die op de voorgenomen activiteit van toepassing zijn
Uw aanvraag om een watervergunning wordt inhoudelijk door ons beoordeeld en o.a. getoetst aan de Beleidsregels bij de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Veelgestelde vragen
- Wat gebeurt er met mijn melding?
- Wat gebeurt er met mijn aanvraag voor een watervergunning?
- Wat als activiteiten zowel vergunningplichtig als meldingsplichtig zijn?
- Moet ik leges of belasting (heffing) betalen?
- Wat als ik grondwater wil onttrekken?
- Wat moet ik doen bij een grondwaterbeschermingsgebied of boringsvrije zone?
- Wat als ik oppervlaktewater wil onttrekken (beregenen of bevloeien)?
- Wat als ik afvalwater wil lozen?
- Wat is het beleid van het waterschap Drents Overijsselse Delta?
- Wat als ik bouwstoffen grond of baggerspecie wil toepassen?
- Mijn vraag staat er niet bij. Heeft u al in ons E-loket gekeken?
Contact
Onze medewerkers denken graag met u mee over wat in uw situatie de beste oplossing is. Voor een snelle beantwoording vragen wij u om een korte omschrijving van uw werkzaamheden met een situatietekening naar vergunningen@wdodelta.nl te sturen.
Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen met een medewerker van het team Vergunningen. Bekijk onze contactgegevens.