Start schutseizoen op de Vecht

Gepubliceerd op 13 april 2017

Plezier voor pleziervaarders! Donderdag de 13e stond dit jaar bij velen rood omcirkeld in de agenda. Vandaag start namelijk het schutseizoen voor de schutsluizen in de Vecht bij Vilsteren en Vechterweerd (Dalfsen).

Ook voor sluiswachter Doede de Jong een bijzondere dag. Voor Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat hij zijn 15e jaar in bij het bedienen van schutsluis Vechterweerd. Hij heeft er weer zin in: “Wat deze baan zo bijzonder maakt, is het fysieke gedeelte, het werken in de natuur, maar vooral het contact met veel mensen. Na al die jaren is er heel wat wel en wee gedeeld.”

Na 36 jaar bij de Koninklijke Marine zette De Jong een streep onder zijn loopbaan van onderzeeboten, vliegtuigen en helikopters. Hij ging werken bij een detacheringbureau voor schippers, brug- en sluiswachters.

“In die functie kwam ik op diverse bruggen, schepen, pontjes en sluizen terecht. Na vijf jaar besloot ik de baan om te zetten in een baan als sluiswachter op sluis Vechterweerd. Na mijn loopbaan bij de marine is er geen mooiere baan te bedenken.”

Het schutseizoen loopt tot en met zaterdag 30 september.


Sluiswachter Doede de Jong
Sluiswachter
Sluiswachter Doede de Jong2