Weg met de waterexoot cabomba

De waterplant cabomba (ook de waterwaaier genoemd) zorgt voor overlast. Sloten groeien dicht en andere waterplanten krijgen geen kans meer. Daarnaast kan kanoën moeilijk zijn en hebben vissers last van de plantenstengels. De plant doet het goed in ondiep water en verspreidt zich erg gemakkelijk. Elk stengeltje wordt een nieuw plantje. Daarom is een sloot maaien op onze gebruikelijke manier niet zinvol.

Hoe komt de plant in het water?

Helaas wordt deze waterplant in de sloot gegooid. Veel mensen weten niet dat het een exoot is die voor overlast zorgt. In de Oude Hoogeveense vaart in Meppel komt ook cabomba voor. . Dit jaar groeide de waterplant hier nog explosiever dan andere jaren en wilden we het risico voor verdere verspreiding verkleinen, door de hoeveelheid waterplanten te verminderen. Daarom deden we dit jaar een proef in de Oude Hoogeveense Vaart hoe we van de plant af konden komen.

Hoe verwijderen (niet op de gebruikelijke manier onderhoud)?

We kunnen cabomba niet verwijderen met een maaiboot, want een maaiboot maait de planten die op de slootbodem groeien, waarbij de wortels blijven zitten. Een harkboot verwijdert de hele begroeiing, met wortel en al. Dat is al eerder met andere proeven effectief gebleken om de hoeveelheid cabomba planten te verminderen. Deze harkboot hebben we zelf niet. Daarom gaven we aannemer ‘harkboot.nl BV’ opdracht deze klus voor ons te klaren. We namen eerst voorzorgsmaatregelen om het gebied af te zetten waar de Cabomba groeit. We plaatsten rasters in het water en legden een olieboom (een gele slang met een lange flap onder water, die je normaal gebruikt om een olievlek in omvang te beperken). < foto >

Zijn naam zegt het al, de harkboot heeft een hark. De hark sleept achter de boot aan. De wortels worden daardoor uit de bodem getrokken. (Een maaiboot maait de begroeiing die op de waterbodem groeit). Vervolgens verzamelt een andere boot de los drijvende planten en legt het op de oever. Daarna wordt de cabomba afgevoerd. In dit geval moest de harkboot wel een week lang heen en weer varen om binnen het bijna een kilometer lange proefstuk alles te verwijderen.


Wat is cabomba

Cabomba Caroliniana is een aquariumplant die vrijwel altijd in het 'gemengd boeket' voor de goudvis zit. Deze plant is dus overal verkrijgbaar. De Cabomba komt oorspronkelijk uit Zuid en Noord Amerika en is al tientallen jaren in de handel. Je herkent de plant aan de fijn vertakte bladeren.

Cabomba

3

Harkboot

4

Olieslang

a4dcc23b-f4f2-46f5-aea8-a33873f63e0b