Trash Hunters Zwolle heeft als missie om samen met vrijwilligers een bijdrage te leveren aan een schone leefomgeving. "Want wonen en leven in een schone stad is gewoon prettig" aldus Mark Muller, één van de oprichters van de Trashhunters. Regelmatig zijn ze te vinden in hun kajaks op het water om al het afval op te ruimen dat ze tegenkomen. Als dat geen echte waterbazen zijn? Wij stellen Mark 5 vragen. 

1. Wie zijn de trashhunters?

De Trashhunters zijn vrijwilligers die zich inzetten tegen de (plastic)vervuiling. Mark: “Wij zijn met name actief op het water of andere moeilijk bereikbare plekken in Zwolle waar we dan met kajaks afval uit het water halen. Ons doel is om op een leuke manier mensen betrekken bij het vervuilingsprobleem en laten zien dat we er met zijn allen wat aan kunnen doen.”

2. Hoe gaat dat 'trashhunten' in zijn werk?

Een vaste kern van vrijwilligers organiseert opruimacties waarvoor mensen zich kunnen aanmelden via Facebook. “Dit jaar zijn we vanaf april tot eind september 2 zaterdagen per maand op het water te vinden met onze kajaks. In de zomer zelfs iedere week. Daarnaast organiseren we ook zo nu en dan een opruimactie op het land.” Al het afval wordt verzameld in een 1200 liter container van de Rova die dit vervolgens ook afvoert. Op en langs het water worden de trashhunters regelmatig opgemerkt. “Als we op het water zijn krijgen we vaak een duim omhoog van andere waterrecreanten. Dat motiveert enorm!”

3. Wat vinden jullie zoal aan afval in het water?

“Van alles. Van metersgrote stukken piepschuim tot kleine restjes plastic. Maar ook kledingstukken, blikjes en flessen. We hebben zelfs één keer een opblaasbaar zwembad gevonden. Op een andere dag vonden we een sprookjesboek en een knuffel. Hopelijk niet van hetzelfde kind” vertelt Mark lachend. “Dat zijn natuurlijk dingen die je niet zo snel verwacht”.

4. Welke initiatieven staan er op de planning?

Er zijn genoeg plannen voor de komende tijd. Mark: "Ik heb bijvoorbeeld een sloep gekocht die ik uit educatief oogpunt wil inzetten voor kinderen. We kunnen daarmee door de stadsgracht varen en met grijpers het plastic uit het water vissen." Ook werken de trashhunters op dit moment aan diverse samenwerkingen om hun netwerk te vergroten. "We hebben plannen om meer mensen te bereiken met onze acties. Zo zouden we bijvoorbeeld social influencers willen meekrijgen in de kajak om meer mensen te bereiken met ons verhaal."

5. Wat is voor jou een Waterbaas?

Mark vertelt dat een waterbaas volgens hem iemand is die het goed voor heeft met de natuur, en inziet hoe belangrijk water is voor ons allemaal. Als voorbeeld noemt hij Team Migaloo die wereldwijd aandacht probeert te creëren voor plastic in het water. "Maar in principe kan iedereen een steentje bijdragen op zijn eigen manier, groot of klein.”

De Trashhunters worden gesteund door Gemeente Zwolle, Wijkboerderij Klooienberg, Mooi Schoon en Waterschap Drents Overijsselde Delta.