Wil jij milieuvriendelijk je auto wassen? Was je auto dan in een wasstraat. Het is duurzaam en je voorkomt dat vuil water de natuur in spoelt. Hoe dat werkt? We gaan in gesprek met Martin Kniest, eigenaar van Matz Carwash in Deventer.

Martin Kniest, eigenaar van Matz Carwash.

Waarom je auto wassen in een wasstraat?

“Veel mensen denken dat het wassen van de auto in een wasstraat waterverspilling is. Ze hebben geen benul van dat je juist duurzaam bezig bent als je je auto wast in de wasstraat. Water wordt bij ons voor 75% hergebruikt. De overige 25% is ‘nieuw’ en komt uit onze eigen bron. Kortom: bij een wasbeurt komt geen druppeltje leidingwater te pas”, vertelt Martin.  

Hoe hergebruiken jullie water?

"De wasstraat heeft een eigen ‘reinigingssysteem’ onder en naast de wasstraat. Vies water vangen wij op en maken we weer schoon, zodat het hergebruikt kan worden. Het schoonmaken gebeurt in een systeem van vier putten, ook wel bezinkingsputten genoemd.”

Wat is een bezinkingsput en hoe werkt dat?

“De bezinkingsputten kun je vergelijken met een aquarium. Als je een aquarium (met daarin zand) vult met water, wordt deze eerst troebel. Na een dag zakt het zand en is het al minder 'wazig'. Elke dag erna wordt het water helderder. Onze putten werken ook zo en kun je zien als vier aparte aquaria. In put één is het bij wijze van de eerste dag, put twee de tweede dag, etcetera. Uiteindelijk heb je bij put vier helder water. Dit wordt opgepompt en hergebruikt in de wasstraat”. 

Waar gaat de viezigheid naar toe?

“De vieze deeltjes in het water zakken naar de bodem. Dit heet ook wel ‘bezinken’. Eens in de zoveel tijd wordt deze bezinkingsput (vol met viezigheid) geleegd. De viezigheid (ook wel slib) wordt afgevoerd naar een bedrijf die de slibverwerking doet. Op deze manier kunnen de putten goed hun werk blijven doen”, legt Martin uit. 

Wat doen jullie met water dat overblijft?

“Overtollig water, water wat op dat moment niet gebruikt wordt of nodig is, stroomt door naar een laatste put die is aangesloten op het riool. Om er voor te zorgen dat dit water zo schoon mogelijk het riool instroomt, zit er in deze put een extra filter die alle vieze deeltjes uit het ‘overgebleven’ water haalt”. 

Afval komt daarmee niet in het riool terecht. Dat betekent dat onze rioolwaterzuiveringsinstallaties minder water schoon hoeven te maken. Daarmee draagt Matz Carwash bij aan schoon en voldoende water. Wat een waterbaas

Op een rij:

Per wasbeurt wordt er al snel zo’n 530 liter water gebruikt. Waarvan: 

  • 500 liter wordt hergebruikt;
  • 30 liter ‘nieuw’ is. Dit komt niet uit de drinkwaterleidingen, maar wordt opgepompt uit de eigen waterbron van Matz Carwash. 

Was jij je auto thuis? Denk er dan eens over na om dat te doen in een wasstraat. Juist als jij je auto voor de deur wast, gebruik je leidingwater én komt vies water in het riool terecht. Duurzaam wassen? Was je auto dan in de wasstraat! 

    Over Matz Carwash

    Matz Carwash is een wasstraat met een duurzaam verhaal. Naast dat de wasstraat duurzaam is op het gebied van water, zijn ze dat ook op het gebied van personeel. Bij Matz Carwash werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Iedereen kan werken. Ik zie in mensen wat ze wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen”, vertelt Martin.