Adriaan Mosterman woont in de Seringenstraat in Zwolle. Samen met zijn buren heeft hij de straat groener gemaakt. Zelf heeft hij onder andere een groen dak en een regenschutting. Een echte Waterbaas

1. Wat is jouw connectie met water? 

“Ik ben ten eerste geboren en getogen in Sneek, voor mij heb je het dan over water. Het belangrijkste wat ik met water heb is dat ik er altijd mee bezig ben, ik kan ook echt genieten van een goede regenbui. Daarnaast ben ik in mijn werk als hovenier bezig met het aanleggen van watervriendelijke tuinen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen die duurzaam zijn of goed zijn voor het klimaat. Ik zie dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om meer groen in hun tuin te hebben.” 

2. Hoe is de klimaatactieve verandering in jullie buurt ontstaan?

“Achter mijn huis stond een verouderd garagecomplex. De grond daaromheen was vervuild met benzine. Samen met de gemeente is er besloten om de problemen op te lossen en zelfs nog een stapje verder te gaan. Wij hebben met de projectontwikkelaar bedacht dat we een groen dak op het garage complex konden plaatsen. Daarnaast is er een regenschutting gekoppeld aan het garagecomplex. Als het heel hard regent zuigt eerst het groen dak het water op, daarna komt het in de schutting en de regenton. Daarna komt het in de infiltratiekratten. Wij kunnen dankzij dit systeem veel meer regenwater opvangen. Onze straat is hierdoor afgekoppeld van het riool.”

3. Wat zijn de verschillende klimaat actieve onderdelen rondom jouw huis en straat?

“Rondom het huis en in de Seringenstraat zijn er extra bomen gekomen, maar ook veel groen daken, regenschuttingen, zonnepanelen en infiltratiekratten. Al deze aanpassingen helpen bij hittestress. Dat het nu minder warm is in de straat merk je ook echt! Het opgevangen water zorgt ervoor dat we in de zomer minder kraanwater hoeven te gebruiken om te sproeien. En meer dieren krijgen een plekje tussen al het groen. Om deze reden zouden meer mensen aanpassingen kunnen overwegen. Ik denk dat als we niks doen en alles blijven bestraten dat er veel huizen onder water komen te staan.”

4. Hoe hebben jullie dit in de buurt gezamenlijk aangepakt?

“Er zijn veel ideeën en initiatieven in de buurt. Een mooi voorbeeld is de zelfbedachte loterij met de straat”. Degene die wint krijgt van de anderen uit de straat een geveltuintje waarbij ik en andere buren helpen met aanleggen”. Harry Pierik (tuinontwerper) is langsgekomen om uit te leggen hoe je een geveltuintje kan aanleggen. “Toen iedereen zag hoe makkelijk het was hebben bijna alle buren een geveltuintje aangelegd.” 

 

5. Hoe kan iemand zelf al gemakkelijk een steentje bijdragen?

“Het is heel makkelijk om zelf een geveltuintje aan te leggen, iedereen kan dat zelf doen. Daarnaast zou ik ook aanraden om een groen dak te maken. Je krijgt er een extra stukje tuin bij en door een groen dak krijg je thuis extra isolatie, minder hitte, het regenwater wordt extra geborgen, dieren/planten hebben meer ruimte en het dakleer gaat langer mee. Wie wil dat nou niet? Een regenton is natuurlijk ook een laagdrempelig voorbeeld die in elke tuin of balkon wel past.